Start Omhoog

Citaten uit

Elite ziet democratie als tirannie van de meerderheid

Door onze correspondent Elske Schouten, NRC Handelsblad 2 september 2008

Thailand is verdeeld: het armere platteland steunt premier Samak, omdat zijn voorganger Thaksin hun leven verbeterd heeft. De stedelijke middenklasse heeft complexere eisen.

Volgens hun landgenoten in Bangkok zijn ze te dom om te stemmen. Maar de vrouwen in het gehucht Wang Ta Baek, 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, weten precies waarom ze eerst stemden voor voormalig premier Thaksin, en begin dit jaar voor de huidige premier Samak.

,,Thaksin heeft ons zoveel gegeven, zegt Rampuenk Chonkratoke (56). ,,Het dorpsfonds, de goedkope zorgverzekering. Van alle premiers heeft er niet een zo voor ons gezorgd als Thaksin."

[...]

Chonkratoke hoort bij de electorale meerderheid die de Thaise elite vreest. Al ruim drie maanden voert deze elite, in de vorm van de Volksalliantie voor Democratie (PAD), een fel gevecht tegen de gekozen premier Samak. Zij vindt hem corrupt en beschuldigt hem van het beschermen van de door hen gehate Thaksin Shinawatra.

[...]

Het gevecht tussen de PAD en de regering is een strijd tussen de hoofdstad en het platteland, tussen de stedelijke middenklasse en de armen. Veel welgestelden uit Bangkok sympathiseren met het protest. Ze wantrouwen het beoordelingsvermogen van hun medeburgers uit de provincie, die met een ruime meerderheid hebben gestemd voor de huidige regering. Thaksins zorgverzekering en leningen zien zij als een goedkope manier om stemmen te kopen.

[...]

[...] Pachara Terapattanakul, een dertigjarige zakenman [...]:

,,Dat ze is gekozen door een meerderheid van het Thaise volk, betekent niet dat dat de goede meerderheid is. Met geld kun je een meerderheid kopen."

[...]

Democratie betekent voor hen niet dat elke stem even zwaar moet tellen. Studente Orakarn Sayatanan [...]:

,,Als iemand de mensen op het platteland geld geeft, kiezen ze voor hem. Dat noem ik geen verkiezingen. De meerderheid in Thailand woont op het platteland, en zij begrijpen niet wat echte democratie is."

In het dorp Wang Ta Baek denken ze daar anders over.
[...]
Wie zijn schulden niet kan afbetalen, krijgt drie jaar uitstel zonder extra kosten. Onlangs heeft ze nog gebruikgemaakt van de zorgverzekering. En Samak heeft ervoor gezorgd dat elektriciteit goedkoper is.

[...]

Maar de PAD en zijn sympathisanten willen niet accepteren dat ze worden overstemd door de rurale meerderheid. De middenklasse vindt niet dat een gekozen regering per definitie legitiem is, zegt hoogleraar politieke studies Panitan Wattanayagorn. Zij ziet de huidige situatie als een tirannie van de meerderheid.

,,Voor de armen is een populistisch beleid genoeg. Zij zeggen: geef me meer voordeel, dan is het goed. De middenklasse heeft complexere eisen. Zij willen transparantie, zij willen niet dat een premier zijn vrienden benoemt op hoge posten en zichzelf verrijkt, zij willen meer te zeggen hebben."

Maar wat als Samak inderdaad opstapt? Tot nu toe maakt de PAD niet duidelijk hoe zij Thailand aan een nieuwe regering denkt te helpen. Nieuwe verkiezingen ziet de alliantie niet zitten, aangezien dan waarschijnlijk opnieuw een aan Thaksin gelieerde partij zal winnen. Dus blijven minder democratische alternatieven over.

Eerder had de PAD gezegd naar een systeem te willen waarbij 70 procent van de parlementariėrs wordt benoemd, en niet gekozen.

[...]

[... R]ijstboerin Ngaamkratoke [...]:

,,Ik kom van het platteland, maar ik volg ook het nieuws. Ik ben niet stom. Maar ik weet niet hoe ik dat aan de stadsmensen duidelijk moet maken."

[...]

Toen het leger na een jaar [na de verdrijving van Thaksin] weer verkiezingen uitschreef, werden de medestanders van Thaksin gehergroepeerd onder de naam Partij van de Volksmacht, onder leiding van Samak. Die won eind vorig jaar de verkiezingen.

[...]

Start Omhoog