Start Omhoog

Citaten uit

En nu: links tegen rechts, hard tegen hard

Verkiezingen VS - Met twee maanden te gaan, is de strijd om het Witte Huis nu een nek-aan-nekrace

Tom-Jan Meeus, NRC Handelsblad, 6 september 2008

Met de conventies achter de rug zijn [ ... ...] de voorwaarden [...] geschapen voor een ouderwetse campagne – links tegen rechts, hard tegen hard.

[...]

Als de voortekenen niet bedriegen verdwijnt de gemiddelde voorsprong die Obama nu in nationale onderzoeken heeft – 4 à 5 procentpunt – (vrijwel) volledig. Ook in dat opzicht oogt de campagne als een klassieker: het wordt een nek-aan-nek race.

Dat is voor de Democraten in veel opzichten slecht nieuws. Tachtig procent van de kiezers vindt dat het land op de verkeerde weg is. Slechts 35 procent van de kiezers identificeert zich in peilingen nog als Republikein, en 45 à 50 procent als Democraat (de rest is onafhankelijk). De economie is zwak. De oorlog in Irak blijvend impopulair.

Onder die omstandigheden zou elke Democratische presidentskandidaat fors op voorsprong moeten staan.
[...]
Prominente Republikeinen geven nu al aan dat de Republikeinen in beide huizen zware nederlagen zullen leiden. De bange vraag is dus: waarom doet Obama het dan zo matig?

Feit is dat het initiatief in de campagne al enkele maanden bij de Republikeinen ligt. Obama slaagt er zelden in de nieuwscyclus te domineren, en maakt vaak een onzekere en vermoeide indruk.

Tegelijk bleek hij deze zomer erg kwetsbaar voor aanvallen op zijn persoonlijkheid.

[...]

Intussen presenteren beide kandidaten zich nog steeds als politici die het land bij elkaar zullen brengen.

[...]

Maar ondanks alle retoriek is het onwaarschijnlijk dat de kandidaten zich de komende maanden nog erg om nationale eenheid bekommeren. Hun vele werk om de eenheid in hun eigen partij tot een eenheid te smeden, spreekt wat dat betreft boekdelen.

[...]

Maar met de komst van Palin op het nationale toneel heeft Obama er een probleem bij.

[...]

Tegelijk staat het wel vast dat door de komst van Palin ‘de culturele oorlogen’ – die de Republikeinen sinds de jaren zeventig met zoveel succes hebben gebruikt – nieuw leven ingeblazen worden.

Het thema abortus krijgt alweer een centrale rol in de campagne. Weinig onderwerpen zijn beter geschikt om de achterbannen van beide partijen in beweging te brengen. Voor activistische conservatieven is de bescherming van het ongeboren leven de kern van de politiek. Voor vrouwelijke Democraten is het recht op abortus een verworvenheid die een zeer ruime meerderheid groot belang toekent. En aangezien Obama volgens peilingen nog altijd moeite heeft Democratische vrouwen aan zich te binden, is abortus – met behulp van Hillary – voor hem het ideale campagnethema.

McCain is formeel tegen het recht op abortus, maar heeft er nooit blijk van gegeven dat het onderwerp hem beroert. In een nauwelijks opgemerkt interview liet echtgenote Cindy zich deze week zelfs ontvallen dat ze tegen de vernietiging is van Roe v. Wade is – de uitspraak waarmee het Hooggerechtshof abortus legaliseerde – om er vervolgens snel aan toe te voegen dat ze de vraag verkeerd had begrepen.

Maar het succes van Sarah Palin bij de conservatieve achterban liet deze week eens temeer zien dat het ook voor Republikeinen interessant is het thema op te brengen.

[...]

Afgezien van de heropleving van de culturele oorlogen zal de campagne draaien om economie en nationale veiligheid.

[...]

Om de verkiezingen dit jaar te winnen moet Barack Obama één middelgrote staat winnen bovenop de staten die John Kerry in 2004 al won. Ondanks zijn relatief zwakke positie in de peilingen is de kans daarop nog steeds groot.

[...]

Hij heeft dus veel mogelijkheden. Al geldt voor de meeste van deze staten dat de heropleving van de culturele oorlogen geen voordeel voor hem is.

Start Omhoog