Citaten uit'Kinderen slikken alles voor zoete koek'Leren omgaan met mediaJantien Anderiesen, in: J/M, mei 2006 We kunnen er niet omheen dat de media een grote invloed hebben op onze kinderen. Maar de tv uitzetten, computeren beperken en msn'en verbieden heeft weinig zin. Wat dan wel? J/M en Kenniscentrum Reclame Rakkers introduceren Mei MediaMaand: 'We moeten ze leren er kritisch mee om te gaan. Media moet een vak worden op school.' Angst voor commercie, angst voor verkeerde informatie en beroerde beeldvorming, angst voor digitale contacten, angst voor verslaving. Ouders verliezen de grip op het mediagebruik van hun kinderen en worden hierdoor (soms terecht) bang. Toch blijft angst een slechte raadgever en biedt kennis van zaken nog altijd zelfverzekerdheid, ook als het gaat om het mediagebruik van kinderen. [...] Het programma, dat jaarlijks wordt herhaald, omvat een informatiebrief voor ouders, een speciale Mei MediaMaand ouderavond en gratis lesmaterialen voor basisscholen die ontwikkeld zijn door her Kenniscenrrum Reklame Rakkers/Media Makkers en maandelijks aandacht voor mediagebruik door kinderen in J/M. [...] Liesbeth Hop (42), communicatiedeskundige en woordvoerder van Kenniscentrum Reklame Rakkers/Media Makkers is er nuchter over:
Lesmateriaal beschikbaarKenniscentrum Reklame Rakkers/ Media Makkers heeft dit voorjaar lesmateriaal voor de basisscholen beschikbaar. Media als vak op de basisschool wordt overigens door 65 procent van de ouders omarmd, zo blijkt uit een onderzoek van Marktresponse begin dit jaar. Een overgrote meerderheid van de ouders, 80 procent, acht het nodig dat er 'opvoeding in mediagebruik' komt om hun kinderen te beschermen tegen ongewenste invloeden. Hop:
In de tweede helft van dit jaar wordt begonnen met de opleiding voor media-coördinator. Hop:
De opleiding is bedoeld voor leerkrachten en bibliotheekmedewerkers. [...] Maar we zijn niet, zoals in Zweden, voor een verbod van op kinderen gerichte reclame. Reclame is eigenlijk maar een klein onderdeel van de hele commerciële mediastroom die op kinderen afkomt. Met een reclameverbod red je het niet. Daarom zijn wij voorstander van zelfregulering. Wat niet wegneemt dat reclame voor kinderen veel beter zou kunnen. Vindt de doelgroep trouwens zelf ook. Jonge kinderen omschrijven reclame, die ze overigens niet als zodanig herkennen, vaak als filmpjes met mensen "met van die rare stemmetjes." ' Meer informatie: < liesbeth.hop@reklamerakkers.nl
> en |