Start Omhoog  

Agenda te vol - SIRE ? 

Brandt, Eveline, Hogere verwachtingen maken kinderen letterlijk ziek; Trouw 29 januari 2004

Wat letterlijk ziekmakend kan zijn, signaleert de kinderarts, is de druk op kinderen die op allerlei manieren is toegenomen. Er zijn meer prikkels en hogere verwachtingen dan vroeger.

Jongeren vinden een volle agenda juist erg aangenaam, Het Parool, 5 februari 2003

Worstelt de jeugd met overvolle agenda's? Sire wil het ons doen geloven met haar campagne tegen de opeenstapeling van sportclubs, muzieklessen, schooltoneel, feestjes en georganiseerde uitjes. 
Het Amsterdamse Bureau voor Onderzoek en Statistiek (O + S) komt na eigen onderzoek met een tegengestelde conclusie. 

Marneth, Ruud, Kind leeft als volwassene; SIRE: Agenda te vol; WD 14 november 2002

[..] SIRE [...] maakt zich grote zorgen over de bomvolle agenda's van kinderen. Ambitieuze ouders lijken de 'boosdoeners'. Wat is er toch gebeurd met de spontaniteit van het kinderleven? [...]
De Hoog [..]: 'als kind voetbalde ik bij Sparta, ging alleen naar de wedstrijd en alleen weer naar huis. Alleen bij belangrijke wedstrijden kwam je vader soms kijken. Nu zie je dat alle ouders hun kinderen halen en brengen.' [..] Ouders zijn volgens hem vaak zeer bezorgd en zien sneller gevaren. 

Prick, Leo, Druk; NRC 26 april 2003

Kinderen hebben het druk. Dat is in de ogen van Sire een probleem en het is mooi dat de ideëel reclamemaker zich daar bezorgd om toont. [...]
Het mooie van de Sire-reclame is, vind ik, dat die een heel ander probleem onder de aandacht heeft gebracht: dat van al die kinderen die niet een moeder hebben met een achterbank of zitje-voor zitje-achter die haar kinderen naar van alles en nog wat toe brengt. [...] Kinderen die zich vervelen, die binnen worden gehouden omdat ze wonen in een omgeving waar op straat spelen onveilig is [...] In Amsterdam bijvoorbeeld woont negentig procent van alle kinderen in een buurt waar het niet mogelijk, althans niet verantwoord is, om op straat te spelen.
Als ik overheid was zou ik me daar ernstig bezorgd om maken.

Snoeijen, Monique, Optiefen is nu populair scheldwoord, NRC, 23 november 2003 

Kinderen hebben het zo druk dat ze niet eens naar de intocht van Sinterklaas kunnen, volgens de nieuwe campagne van Stichting Ideële Reclame. Drukke ouders krijgen de schuld.

 Verveelde jeugd groter probleem dan drukbezette jeugd; 0-25, maart 2003

Over kinderen die heen en weer rennen tussen judo en vioolles hoeft niemand zich zorgen te maken, blijkt uit onderzoek. 
Simone Crok van het Amsterdamse bureau O + S onderzocht of het waar is dat kinderen het tegenwoordig erg druk hebben, zoals SIRE in een recente reclamecampagne beweerde. [...]
Deze kinderen [...] vinden zelf meestal niet dat ze het erg druk hebben. [...]
Politici, beleidsmakers en professionals moeten hun aandacht niet richten op die kinderen uit de SIRE campagne die hijgend van judo naar vioolles fietsen [...] Ze zouden meer moeten doen voor de groepen die weinig te doen hebben en ontevreden zijn: allochtone kinderen uit grote gezinnen met een laag inkomen en een lage opleiding.

Vrij Nederland, Het kind als project, De ambities van moderne ouders; VN-Special, 26 oktober 2002.

Wat ze van zichzelf eisen, eisen ze ook van hun kinderen. Die mogen niet lui achterover hangen en de dingen maar voorbij laten komen. Niets ervan!

Mar Oomen, Verwend en overvraagd; De tegenstrijdigheden van het moderne opvoeden.
'Ooit gehoord van de ziekte affluenza, de ziekte van de overvloed?' vraagt hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. 'Die term wordt in Amerika gebruikt voor kinderen die zoveel spullen hebben dat ze er ongelukkig van worden. Ze kunnen niet meer kiezen, speelgoed zegt hen helemaal niets meer, ze spelen er ook niet mee. Ze krijgen alleen nog maar een kick van het telkens iets nieuws krijgen.' [...] 'Veel kinderen zappen van activiteit naar activiteit. Ze leren niet door te zetten.' [...]
De Winter: 'De vrije ruimte is de leerstoel van het leven. Kinderen moeten kunnen experimenteren, zonder voortdurend onder toezicht van volwassenen te staan. Sociale regels leren ze, bijvoorbeeld, de buurt te verkennen.'

Rob Sijmons, Het testcircus; Vaak is niet het kind het probleem, maar de test
[...A]ls elk kind op tijdstip A in de test prestatie B moet leveren, dan heeft altijd een aanzienlijk deel van d ekinderen een probleem. Meestal verdwijnt dat vanzelf. De test zelf is het probleem.

 

Start Omhoog