Start Omhoog  

Over

Bang voor de jeugd?

Avondklokken, misdaad en toezicht op jongeren

Vertaling van
About 
Scared of the Kids? Curfews, crime and the regulation of young people

Stuart Waiton

ISBN 0 86339 929 0 - 2001 - 176pp -  Paperback £ 9.95 + £1 p&p

SHEFFIELD HALLAM UNIVERSITY PRESS
Adsetts Centre, City Campus, Sheffield, S1 1WB
Tel: 0114 225 4702 Fax: 0114 225 4478 Email: shupress@shu.ac.uk

Culture Matters: 
Communications, Media and Communities Series

Series Editor Graham Barnfield

Een reeks publicaties van breed en vernieuwend universitair werk.
De serie bestrijkt een breed gebied van onderwerpen,
van eigentijdse cultuur en plaatselijke geschiedenis, 
tot kritische theorie en de analyse van maatschappelijke ontwikkelingen,
met de nadruk op recente discussies en initiatieven op verschillende onderzoeksgebieden.

Bang voor je Jeugd? (Scared of the Kids?) is een gedegen onderzoek naar het leven van en de relaties tussen jongeren en volwassenen in de hedendaagse samenleving. Het boek wordt aanbevolen als een belangrijk overzicht voor ieder die in de samenleving werkt, in het bijzonder voor hen die met kinderen, jongeren en hun gezinnen werken.

De hamvraag die de schrijver zich stelt is

"Hoe kunnen degen die in de samenleving werken omgaan met de hoge mate van angst en onzekerheid die er heerst tussen de verschillende generaties?"

De onderwerpen die hij aansnijdt zijn onder andere

Het belang van het alleen spelen van kinderen,

Hoe de angst jonge mensen van de samenleving uitsluit,

het belang van gemeenschapsvorming, 

de rechten van de kinderen, 

lopen jonge mensen werkelijk gevaar? en

het toenemende toezicht op jonge mensen. 

Het boek baseert zich op onderzoek onder mensen die rechtstreeks te maken hebben gehad met de avondklok van Hamilton; het onderzoekt kritisch de ideeën die in zwang zijn geraakt onder scholen, in gemeenschappen en in het dagelijks leven van jonge mensen.

Waiton bespreekt hoe een sfeer van gevaar en angst in de gehele samenleving een omgeving geschapen heeft waarin de kleine misstapjes van jongeren nu ineens als criminaliteit worden gezien. Al dat toezicht houden is er niet om op misdaad toe te zien, maar vanwege de angst voor misdrijven, hetgeen volgens de auteur niets anders is dan toezicht houden op rond van vooroordelen.

Bang voor je Jeugd? toont aan dat de mate van onzekerheid en angst aangaande kinderen en jongeren alle aspecten van hun leven beïnvloedt.  De auteur beschrijft hoezeer zorgen over criminaliteit en veiligheid aangaande jongeren de hulpverlening door scholen, ziekenhuizen en adviesbureaus heeft aangetast. Hij vraagt zich af:

"Kunnen we onszelf nog wel 'hulpverleners' noemen als we onszelf, als we te maken hebben met jongeren, instinctmatig als eerste afvragen 'Ben ik zelf wel veilig?' "

Deel twee van het boek kijkt naar de gevolgen die een risico-bewuste samenleving heeft voor het leven en de relaties van kinderen, jongeren en volwassenen in de samenleving.

De auteur onderzoekt eerst de trend om kinderen overmatig te beschermen en zo hun vrijheid te beperken. De toenemende onderzoeksresultaten op dit gebied overziend, toont Waiton aan dat

"ironisch genoeg is, in een tijd dat de kinderen minder vrije tijd hebben dan ooit, de vrees om hen onbegeleid bezig te zien en de roep om avondklokken groter dan ooit is."

De jongeren in de gebieden waar een avondklok is ingesteld waren zich ervan bewust dat zij van de straat zijn geweerd vanwege de angsten van volwassenen voor dezelfde jongeren. Waiton observeert hoezeer die avondklokken die angsten alleen maar hebben gevoed en hoezeer zij het contact tussen de generaties hebben verminderd. De toenemende afstand tussen de generaties wordt grondig besproken waar Waiton wil verklaren waarom volwassenen zich niet meer in staat achten met jongeren om te gaan in de publieke ruimte en op de scholen.

Tenslotte, en dit is wellicht het belangrijkste punt, onderzoekt Bang voor de Jeugd? de gevolgen die het opgroeien in een risico-bewuste samenleving heeft voor de jongeren zelf.

"Je kunt wel zeggen dat 'jeugd' niet meer bestaat - als je onder 'jeugd' de vrijheidlievende opstandigheid verstaat die zo vaak de tienerjaren kenmerkt."

 

Start Omhoog