Start Omhoog  

Citaten uit

Voorbehoedmiddelen
Jongere slecht voorgelicht over seks 
door Eveline Brandt 
Trouw, 2002-11-14 

Het gaat slecht met de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland. De voorlichting en hulpverlening op het gebied van seksualiteit en anticonceptie schieten dusdanig tekort, dat veel jongeren geen enkele kennis hebben over het lichaam en de werking van voorbehoedmiddelen. Gevolg: een stijging van het aantal zwangerschappen, abortussen en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren door TNO Preventie en Gezondheid. Onderzoekers van het CBS, de Rutger Nisso Groep en het RIVM; hulpverleners van telefonische hulpdiensten en Rutgershuizen en preventiewerkers van de Schorerstichting en Stichting Soa Bestrijding hebben aan dit onderzoek meegewerkt.

De resultaten, die vandaag worden gepubliceerd, zijn zorgelijk. [...]

[...] Steeds meer allochtone én autochtone meisjes onder de 18 raken ongewenst zwanger. Veelal zijn zij ongehuwd. Het gebruik van de pil door jonge vrouwen is niet afgenomen. [...]

Ook het aantal abortussen bij tienermeisjes stijgt al ruim tien jaar en seksueel overdraagbare aandoeningen komen onder jongeren zeer veel voor. Zo komt meer dan dertig procent van het aantal gevallen van gonorroe in Nederland voor rekening van meisjes tussen de 15 en 19 jaar. Meisjes uit diezelfde leeftijdsgroep nemen 26 procent van het aantal gevallen van chlamydia voor hun rekening. [...]

Het aantal plaatsen waar jongeren terecht kunnen voor anonieme hulpverlening is bovendien beperkt. Dat kan vooral een probleem zijn voor het toenemend aantal jonge kinderen dat seksueel actief is. Terwijl het vorige kabinet juist de deuren heeft gesloten van de laatste Rutgershuizen, vindt TNO dat nagegaan moet worden of deze vorm van seksuele hulpverlening weer uitgebreid kan worden.

 

Start Omhoog