Citaten uitVluchtelingenkinderen - Het enige dat ze hebben zijn hun gedachtendoor Else de Jonge, Trouw, 2003-03-27 Kinderen van vluchtelingen kunnen in Maastricht een
gespreksgroep filosofie volgen. Zulke kinderen zijn, door wat ze hebben
meegemaakt, kwetsbaar voor psychische problemen - maar 'gewone' therapeutische
gesprekken werken bij hen niet. Pete is zeventien en sinds zijn vijftiende in Nederland. Van zijn achtste tot zijn veertiende maakte hij als kindsoldaat deel uit van een rebellenleger in Sierra Leone. [...] Elena is geboren in Afghanistan. Ze is veertien en sinds drie jaar in Nederland. [...] Pete en Elena doen met zes andere jongeren, afkomstig uit Koerdistan, Kenia en Afghanistan, wekelijks mee aan een filosofiegespreksgroep van Susan Boothe, die als pedagoog werkzaam is bij de afdeling Preventie van de taakgroep Vluchtelingenhulpverlening van de Riagg in Maastricht. Boothe vluchtte veertien jaar geleden vanuit Iran naar Nederland en vroeg politiek asiel aan. Sinds enkele jaren organiseert zij vanuit de Riagg op verschillende scholen in Maastricht filosofiegespreksgroepen voor vluchtelingenkinderen. Boothe:
Boothe laat zich bij haar werk leiden door Socrates' credo dat je inzichten verwerft door zelf na te denken. Ze stelt zich op als een vragende gespreksleider. Daarnaast zijn de ideeën van de Amerikaanse filosoof Matthew Lipman voor haar een leidraad. Die ontwikkelde in de jaren zestig/zeventig een programma om met kinderen te filosoferen. Hij had gemerkt dat studenten vaak niet in staat waren redeneringen te volgen en kritisch te beoordelen en dat ze logische regels niet snapten. De oorzaak zocht Lipman in het onderwijs. Dat zou al te zeer gericht zijn op kennisoverdracht en te weinig op leren denken. Hapklare brokken kennis achtte hij dodelijk voor de nieuwsgierige en onderzoekende houding die kinderen van nature eigen is. Het klaslokaal moet een 'community of inquiry' zijn, waar kinderen leren naar elkaar te luisteren, vragen te stellen over de eigen en andermans opvattingen, argumenten te formuleren en onderzoeken, en er conclusies uit te trekken. Doel van de gesprekken: meer kritische zin en meer intellectuele weerbaarheid. Boothe geeft in haar gespreksgroepen aan Lipmans ideeën een therapeutische wending.
Boothe vroeg zich af hoe het anders kon.
[...] Boothe begint vaak een verhaal te vertellen en stelt dan een 'startvraag'. Elke bijdrage aan het gesprek dat volgt is welkom. Het doel is niet om tot eenduidige en definitieve oplossingen te komen, maar om van gedachten te wisselen en van elkaar te leren. Filosofie is hier dus: kritisch en zelfstandig nadenken over een in beginsel algemene kwestie. De praktijk leert dat kinderen vaak eigen ervaringen inbrengen. [...] Of de gespreksgroepen echt preventief werken valt nu nog moeilijk na te gaan, denkt Boothe.
Pete en Elena zijn in ieder geval goed te spreken over de filosofiegroep. ,,Je praat over verschillende dingen en leert van anderen'', meent Elena. De bijeenkomst met het thema 'liefde' herinnert ze zich als de interessantste. ,,Liefde is een leuk onderwerp. Je wordt er blij van.'' De namen van de kinderen zijn uit privacy-overwegingen gefingeerd.
|