Citaten uitDe tol van veel en vetONGEZONDER ETEN EIST JAARLIJKS TIENDUIZENDEN DODENWim Köhler, NRC 4 september 2004 Geef prioriteit aan het bestrijden van overgewicht en ongezonde voeding. Aldus het kristalheldere advies van voedselonderzoekers in het woensdag gepresenteerde rapport 'Ons eten gemeten'. Maar hoe doe je dat? IEDER JAAR sterven in Nederland 20.000 mensen voortijdig door overgewicht of door ongezonde voeding. Te veel verzadigd vet; te weinig vis, groente en fruit. Dat is het nationale probleem. Ieder jaar krijgen 40.000 mensen ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten of een beroerte door zo'n verkeerde voeding. [...] Op verzoek van het ministerie van volksgezondheid (VWS) zetten voedselveiligheidonderzoekers en voedingsepidemiologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven - onderdeel van het ministerie - de voedselgevaren op een rijtje. Het gaat dan om de risico's van veel en vet eten, als van gifstoffen in het voedsel. Het resultaat is een zwaarlijvig rapport van 360 pagina's: 'Ons eten gemeten'. Afgelopen woensdag is het aan de opdrachtgever overhandigd. Het lijkt het vergelijken van appels en peren: veel en vet eten, daar kiest iedereen zelf voor, maar de consumptie van onzichtbare verontreiniging, dat overkomt de consument. [...] Het uiteindelijke advies aan overheid en politiek is kristalhelder: handhaaf de bestaande regels en normen voor toelaatbare gifstoffen in de voeding, maar geef prioriteit aan het bestrijden overgewicht en ongezonde voeding. Met de nadruk op overgewicht. [...] Van Kreijl: "De grondhouding van de overheid is dat mensen keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid hebben. De overheid stimuleert gezonde voeding via voorlichting en convenanten met de industrie om gezonde producten op de markt te brengen. Zodat de lekkere keuze ook de gezonde keuze wordt. Er zijn kleine succesjes. Maar dit rapport laat zien dat het daar niet mee lukt. VWS-ambtenaren zijn onlangs op studiereis naar de VS geweest om te kijken hoe dat land de obesitas epidemie onder de jeugd aan pakt. Die is daar al een stuk verder gevorderd. Het verbieden van het aanbieden van bepaalde voedingsmiddelen in scholen en openbare ruimten is daar wel degelijk een punt van gesprek. Ons rapport geeft aan dat we dat zeker niet moeten schuwen.'' Opleggen"Een andere aanpak kan ook,'' mengt dr.ir. Daan Kromhout, hoogleraar volksgezondheidsonderzoek en directeur van de RIVM-sector voeding en consumentenveiligheid, zich in het gesprek.
[...] Kromhout:
[...] Vaker visOok een dieet dat al een beetje gezonder is, heeft al een groot effect, leren de nieuwe modelberekeningen. Mensen die nu twee of drie keer per maand vis eten, wat veel mensen wel doen maar wat te weinig is, hebben er al behoorlijk baat bij als ze één à twee keer per maand vaker vis eten. Kromhout:
[...] Kromhout:
[...] [Kromhout:]
[...] Slechts een kwart van de Nederlanders eet voldoende (minstens eenmaal per week) vis. Gemiddeld eten we 2 à 3 keer per maand vis. Minder dan een kwart voldoet aan de richtlijn voor het eten van groente (minstens 200 gram per dag) en fruit (2 stuks van appelformaat). Slechts 5% van de mensen consumeert het aanbevolen 'vetzuurpatroon'. Er wordt te vet gegeten en het te veel aan vet is vooral verzadigd vet. Ongeveer de helft van de Nederlanders is inmiddels te zwaar.
|