Start Omhoog

Citaten uit

Moderne man in crisis

Vrouw heeft geen medelijden met dwalende tegenpool

Hanneke Gelderman, De Telegraaf 16 juni 2001

Wereldwijd is de hedendaagse man de weg kwijt. 
Hij voelt zich overbodig, omdat veel vrouwen menen het alleen wel af te kunnen. En zijn neiging agressief en dominant te zijn wordt niet meer klakkeloos geaccepteerd. Er wordt gewoon van hem verwacht dat hij meer zorgt voor zijn kinderen met wie hij een intieme band heeft. 
En dat is dé oplossing, meent de vooraanstaande psychiater dr. Anthony Clare. 
Maar juist daar schuilt volgens de Leidse pedagoog dr. Louis Tavecchio het probleem. "Rolmodellen voor deze nieuwe man zijn er niet of nauwelijks. Als minister Zalm zegt dat hij 's avonds om zes uur thuis wil zijn in verband met zijn kinderen is dat nieuws, terwijl dat gewoon de norm zou moeten zijn."

Er is heel wat veranderd in het mannenleven. Tot voor kort was hij nog de absolute heerser en zag zijn kroost hem als die vreemde die op zondag het v lees kwam snijden. Maar dat gedrag wordt niet meer getolereerd. 

"Nu de vrouw alles kan wat een man kan, is zijn rol als kostwinner serieus ondermijnd. Mannen putten juist zekerheid uit hun oeroude taak om te zorgen voor brood op de plank en uit het beschermen van zijn familie. Die zaken liggen onder vuur. We kunnen rustig stellen dat mannen in een crisis verkeren", 

luidt de overtuiging van professor Anthony Clare. Hij beschrijft de stand van zaken in zijn boek On Men (uitgeverij Chat to & Windus en geïmporteerd door Van Ditmar).

Hij [...] kwam tot de conclusie dat de malaise wereldwijd een probleem is. 

[...]

Stroming

Er is een sterke maatschappelijke stroming die graag zou zien dat mannen en vrouwen de taken beter verdelen en zorgzamer met hun kinderen optrekken. 

[...]

De situatie die de schrijver schets van de moderne man is schrikbarend. Toenemende depressie en zelfmoord, seksuele gefrustreerdheid, getob over hun fallus, mannen die meer dan vrouwen lijden onder hun scheiding en het verlies van het contact met hun kinderen en niet meer weten wat hun nut is. 

[...]

 Er lopen tegenwoordig weliswaar mannen achter de kinderwagen, maar dat is volgens de pedagoog [dr. Tavecchio] te gemakkelijk. 

"Een baby of kleuter knuffelen, is bijna een vanzelfsprekendheid. Het gaat ook om oudere kinderen, om pubers. Als ik lang nadenk, kom ik op een spotje van Center Parcs, waarin je een vader iets leuks met zijn kinderen ziet doen. Mij gaat het vooral om bekende mannen, die hun sporen hebben verdiend en waarvan iedereen zegt: 'Wat leuk hoe die vader met zijn zoon optrekt!'. "Het tonen van emoties is
belangrijker geworden."

[...]

Ook Anthony Clare ziet in het zorgende vaderschap een oplossing voor de crisis van de man. 

"Vrouwen moeten het nut van vaders niet onderschatten. Een vader en een moeder geven het gezin een noodzakelijk evenwicht. Jongens die opgroeien zonder intensief
contact met hun vader, vervallen vaker in agressief gedrag. Dochters uiten dat gemis eerder in een depressie."
"En wat de mannen zelf betreft? Vader-zijn heeft voor de meeste mannen een positievere invloed op hun gezondheid en geluk dan hun maatschappelijke carrière. Daarom heb ik zo'n bewondering voor David Beckham. Hij is een
geweldig voorbeeld in een toch bij uitstek mannenbolwerk, de voetballerij, is hij in alle opzichten erg betrokken bij de opvoeding van zijn zoon en toont openlijk keer op keer zijn affectie voor Brooklyn."

 

Start Omhoog