Start Omhoog

Citaten uit

'Je kan je isoleren van het kwaad'

Conservatieve Amerikanen zitten in hun maag met populaire homofilm 

Tom-Jan Meeus, NRC 29 december 2005 

Het overweldigende succes van de film Brokeback Mountain over homocowboys, brengt het Amerikaanse conservatisme in verlegenheid. "We negeren de film."

In zijn dagelijkse show [Focus on the Family] identificeert [James] Dobson het gevaar waaraan de Amerikaanse familie blootstaat - de tolerantie voor homoseksualiteit, die gezinnen splijt en aids verspreidt. 

[...] 

De vraag was: hoe zal KJIL [een radiostation] omgaan met de film Brokeback Mountain, het levensverhaal van twee jongens met een hang naar de comboymythe die op het platteland van Wyoming in 1963 de liefde voor elkaar ontdekken? En die daarna doen wat conservatieven zo vaak propageren - gevoelens negeren, een traditionele familie stichten - om de rest van hun bestaan te worden verteerd door het gemis van hun geliefde? Ik denk dat ik het gewoon nog niet weet, zei Michael Luskey, uiteindelijk. 

[...] 

Het is typerend voor de gelaten reacties onder conservatieven op het succes van Brokeback Mountain. Jaren zijn zij tijdens de culture wars, de waardenstrijd met het huwelijk en gezin als inzet, in staat geweest de homobeweging met behulp van nationale politici te attaqueren. Een man als Dobson werd door het Witte Huis geprezen, en voor de verkiezingen in 2004 beloofde president George W. Bush een federale blokkade van het homohuwelijk (die er overigens nooit kwam). 

Het is een subtiel evenwicht. Amerikanen mogen bezorgd zijn over familiewaarden en bezwaar hebben tegen het homohuwelijk - zij zijn evengoed massaal voor gelijke rechten voor homo's en hetero's, en hebben er allang geen probleem meer mee dat een lesbische vrouw (Ellen DeGeneris) een populaire talkshow presenteert. Columnist Frank Rich schreef in de krant The New York Times dat Brokeback Mountain geen revolutie inluidt - maar deze slechts bekrachtigt. 

Het legt de vinger op een breder probleem van het Amerikaanse conservatisme. De jaren van Bush geven nieuwe rugwind aan een beweging die al heel lang de scepter zwaait. De laatste 25 jaar hadden Republikeinen 17 jaar het Witte Huis in handen, terwijl ze sinds 1994 een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben. Als de culture wars nu nog niet gewonnen zijn, schreef recentelijk een politicoloog, dan wordt het nooit meer wat. 

De conservatieve beweging zoekt het antwoord in een verdere radicalisering. De opstand tegen de nominatie van rechter Harriet Miers voor het Hooggerechtshof gaf het al te zien: dat zij zich vrijwel openlijk voorstander toonde van omverwerping van het recht op abortus was onvoldoende om haar kandidatuur te redden - hoewel een ruime meerderheid van de Amerikanen het recht op abortus steunt. 

Radiostation KJIL was de laatste jaren een van de steunpilaren van een campagne in Kansas om intelligent design (ID) op openbare scholen gedoceerd te krijgen - ook zo'n radicaal agendapunt. 

[...] 

Een ander teken van ongemak is dat het conservatisme zich steeds meer keert tegen een oude bondgenoot - het bedrijfsleven. Op KJIL trekt James Dobson deze maand van leer tegen een van Amerika's grootste banken, Wells Fargo, omdat deze financiële steun gaf aan een actiegroep van homoseksuelen. Focus on the Family voert om dezelfde reden actie tegen computergigant Microsoft en autofabrikant Ford. Het is een gevoelig punt, beaamt Luskey.  Weliswaar is KJIL geen commercieel station, het draait op giften van luisteraars en bevriende bedrijven. Maar ondernemerschap is de ruggengraat van de maatschappij, en je moet oppassen dat luisteraars zich niet tegen je keren. 

[...] 

Michael Luskey wil niet geloven dat de culture wars' verloren zijn. 

[...] 

Isolationisme is geen oplossing, het Woord Gods dient verspreid te worden. Maar je kan je wel isoleren van het kwáád. 

Het is niet gemakkelijk een leven zonder zonden te leiden. Soms kan hij het niet laten thuis een niet-christelijk nummer op te zetten. Dan schalt Bruce Springsteens Born to Run, door het huis voordat hij het door heeft. Maar zijn werk dwingt hem tot bezinning. Mijn luisteraars zouden het nooit accepteren als we zo'n heidens nummer draaiden. 

[...] 

Waardenstrijd met huwelijk en gezin als inzet, wordt gevoerd door radicale conservatieven

 

Start Omhoog