Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

’Vrouwen zijn ijverig en mannen briljant’

Dorien Pels - Trouw - 01/10/07

Nergens in Europa zitten zo weinig vrouwen aan de top van de universiteiten als in Nederland. Plasterk wil dat veranderen. Waarom is de wetenschap zo’n ondoorgrondelijk mannenbolwerk?

Briljante vrouwen worden simpelweg vaak niet gezien, stelt Mineke Bosch, de onlangs benoemde bijzonder hoogleraar gender en wetenschap aan de Universiteit van Maastricht. 

[... ...] 

Nederland bungelt onderaan als het gaat om het aantal vrouwen op hogere posities in de universiteit. 
[...]
Nu zijn ongeveer 200 hoogleraren vrouw, en 2000 man, terwijl er nu al iets meer vrouwelijke dan mannelijke studenten op de universiteiten rondlopen. Het aantal vrouwelijke topbestuurders is er bovendien op twee handen te tellen.

Een probleem is dat wetenschap in onze cultuur wordt geassocieerd met mannelijkheid, stelt Bosch. Als vrouwen slim zijn, komt dat door hun ijver, niet door hun talent.

[...] 

Zelfs misschien wel de beroemdste vrouwelijke wetenschapper, natuurkundige Marie Curie, ontkomt niet aan de beeldvorming, stelt Bosch. Volgens de overlevering was zij de harde werker en haar man Pierre de denker. En dat terwijl Marie Curie de eerste in de wereld is die twee Nobelprijzen heeft gewonnen: een in 1903 samen met haar echtgenoot, en acht jaar later een alleen. 

[...] 

Lang is gezegd dat vrouwen te snel opgeven, harder moeten werken, net zo ambitieus moeten zijn als mannen. Of dat het een kwestie van tijd zou zijn. 

WISER [Women In Science Education and Research ...] stelt dat vrouwen geen kans maken. Het personeelsbeleid werkt te belemmerend voor de doorstroom. Anneke van der Horst, van WISER:

,,Bewezen is dat benoemingscommissies, die vrijwel altijd uit mannen bestaan, eerder mannen selecteren, ook als de vrouwen even goed zijn of zelfs beter. Ook blijkt dat dezelfde wetenschappelijke artikelen eerder in gezaghebbende tijdschriften worden geplaatst als de ondertekenaar een man is. [...].”

Mineke Bosch:

„De wetenschap moet eerst kritisch naar zichzelf kijken Het is een paradox: in de wetenschap staat onbevooroordeeld onderzoek doen in hoog aanzien, anderzijds is de sector gedrenkt in traditie. En die traditie staat bol van de stereotypen over mannelijkheid en vrouwelijkheid.”

Vorige Start Omhoog Volgende