01mrt28f jeugd is gewapend (Par.)
Het Parool, 27 maart 2001
DEN HAAG - Ruim een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs beschikt over een wapen of een attribuut dat als wapen kan worden gebruikt. Dat is minder dan in 1993, toen een op de vier scholieren een wapen had. Het gewelddadige gedrag en het pesten bleven de laatste jaren stabiel.
Dat concludeert het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen (ITS) in Nijmegen.
Het bezit van wapens binnen de schoolmuren is tussen 1993 en nu afgenomen van elf tot acht procent. Vier procent van de leerlingen geeft aan hun wapen wel eens gebruikt te hebben.
Volgens de onderzoekers heeft toenemende aandacht voor veiligheid de laatste tien jaar gezorgd voor een kleiner wapenbezit. Dat zou onder meer te danken zijn aan de campagne Veilige School, die het ministerie van Onderwijs in 1995 begon.
Scholen hebben, stelt het ITS, meer greep gekregen op het sociale klimaat door te werken met vertrouwenspersonen, een klachtenregeling, een leerlingenstatuut en door een betere samenwerking met politie, justitie en jeugdzorg.
Ruim een kwart van de leerlingen zegt in het afgelopen jaar te zijn geplaagd, twee procent zegt te zijn geschopt en geslagen en eveneens twee procent zegt op allerlei mogelijke manieren te zijn getreiterd.
Veertig procent van de leerlingen geeft aan zelf mee te doen aan het pesten van anderen. Tien procent van hen doet dat geregeld. Ook de docenten moeten het ontgelden. Ongeveer eenderde van de leerlingen zegt wel eens docenten te treiteren.
Volgens de onderzoekers kan het geweld op school het best worden teruggebracht door een preventieve aanpak, waarbij positief gedrag van leerlingen wordt gestimuleerd. Zij stellen dat de scholen zich nu nog te veel richten op het voorkomen van incidenten. Ouders, leraren en leerlingen zouden volgens hen gezamenlijk gedragsregels moeten opstellen en controleren. Dat maakt het mogelijk problemen vroeg te ontdekken en zonodig hulp van buitenaf in te roepen.
Staatssecretaris Karin Adelmund van Onderwijs wil blijvende aandacht voor veiligheid op de scholen. Binnenkort gaat een campagne van start waarbij scholen een anti-geweldcode en een lessenserie over risicogedrag en wapengeweld worden voorgeschoteld.
Het Parool, 27 maart 2001