Charlotte Huisman, De Volkskrant, 19 augustus 2004
UTRECHT - Het aantal delinquenten dat na de gevangenisstraf niet komt opdagen voor een gedragsveranderingsbehandeling is flink gestegen als gevolg van het vervallen van de reiskostenvergoeding. Deze therapieën die recidive moeten voorkomen, worden door de rechter opgelegd aan onder meer pedofielen en gewelddadige gedragsgestoorden.
De stijging wordt gesignaleerd door medewerkers van de desbetreffende instellingen en GGZ Nederland. Zij maken zich grote zorgen over de gevolgen.
'Behandelingen van zeden- en geweldsdelinquenten hebben het primaire doel de maatschappelijke veiligheid te bevorderen. De maatschappij krijgt deze bezuiniging op een andere manier terug; voor je het weet is er weer een delict', aldus directeur behandelzaken forensische psychiatrie Martin Tervoort van GGZ-Drenthe.
Per 1 juni is door de bezuiniging op de AWBZ de reiskostenvergoeding afgeschaft voor dagbehandelingen in de geestelijke gezondheidszorg. De klinieken voor zeden- en geweldsdelinquenten met een groot werkgebied merken de gevolgen hiervan.
De dagbehandelingskliniek De Waag in Utrecht heeft 24 plaatsen voor 'zware jongens'. Zij volgen er zes maanden lang, vijf dagen per week, een intensief traject. Sinds juni zijn veertien plaatsen onbezet.
'Cliënten moeten tot uit IJmuiden komen, en deze mensen zitten vaak met grote schulden. Zij kunnen het gewoonweg niet betalen, terwijl zij behandeling nodig hebben', aldus directeur Jules Mulder van De Waag.
Naast het schrappen van de reiskostenvergoeding belemmert ook een andere bezuinigingsmaatregel de behandeling. Het maximale aantal psychotherapeutische sessies is teruggebracht van negentig tot dertig. Mulder:
'Voor de meeste cliënten zijn dertig behandelingen voldoende, maar bij ernstig gestoorden als pedofielen kom je daar niet mee uit. Bekend is dat je deze groep moet blijven volgen, omdat de kans op recidive groot is.'
Ook in klinieken als De Tender in Deventer en Groot Batelaar in Arnhem groeit het aantal afhakers. In Groot Batelaar komen vijf jongeren niet meer opdagen voor een deeltijdbehandeling met anti-agressietrainingen na een gewelds- of zedendelict. Het gaat om vijf jongeren uit een groep van 21 man tussen 12 en 24 jaar. Hoofd afdeling poli- en deeltijd Marianne Hulst:
'Zo'n behandeling wordt niet voor niets opgelegd. Wij houden ons hart vast.'
Volgens directeur Mulder van De Waag speelt mee dat deze zogeheten forensische zorg onder twee ministeries valt: Volksgezondheid (VWS) en Justitie, die vinden dat de ander voor de extra kosten moet opdraaien. Het ministerie van Justitie kon hierover gisteren geen mededelingen doen.