Start Omhoog

Meisjesbesnijdenis opsporen en stoppen

 Eveline Brandt, Trouw, 24 maart 2005 

De jeugdzorg is hét middel om gevallen van meisjesbesnijdenis en andere vormen van kindermishandeling op te sporen. Schoolkinderen moeten hiervoor vaker lichamelijk onderzocht worden.

De commissie bestrijding vrouwelijke genitale verminking presenteerde gisteren aan minister Hoogervorst van volksgezondheid een heel pakket maatregelen om meisjesbesnijdenis 'uit te bannen'. Vrouwelijke genitale verminking is verboden in Nederland maar komt wel voor.

,,Minstens vijftig keer per jaar'', schat de commissie, al wordt de (mis)handeling niet hier uitgevoerd maar in de landen van herkomst (rond de Sahara). ,,Dat is minstens vijftig keer te vaak'', aldus commissievoorzitter F. Sanders.

De commissie adviseert betere voorlichting en het stimuleren van de langzaam opkomende tegenbeweging binnen de subcultuur. Maar dit moet gekoppeld worden aan 'hardere maatregelen': het opsporen en melden van overtredingen én vervolging van de verantwoordelijken, lees: de ouders, wat nog nooit is gebeurd.

De jeugdgezondheidszorg moet vaker lichamelijk onderzoek verrichten bij álle kinderen.

,,Wij willen niet met twee maten meten'', aldus Sanders. Zijn commissie wil alle vormen van kindermishandeling harder aanpakken. ,,Want ook andere problemen onder schoolkinderen zoals verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik worden onvoldoende opgemerkt.''

Wat normaal is op het consultatiebureau, moet bij schoolkinderen worden voortgezet. De commissie stelt voor hen op 6-, 9- en 13-jarige leeftijd medisch te controleren, inclusief lichamelijk onderzoek, ook van de uitwendige geslachtsorganen. Komen kinderen hierbij structureel niet opdagen, dan moet de jeugdhulpverlening daar achteraan. Artsen en hulpverleners die menen dat er iets niet pluis is, moeten dit melden, vindt de commissie, en ook dit voorstel geldt voor alle vormen van kindermishandeling. De meldpunten kindermishandeling kunnen de zaak onderzoeken en eventueel aangifte doen. De meldplicht gaat verder dan wat het kabinet wil: een meldcode bij kindermishandeling.

De commissie adviseert genitale verminking als specifieke vorm van mishandeling strafbaar te stellen. Om de mogelijkheden voor vervolging te vergroten, moet de verjaringstermijn later ingaan: op 18-jarige leeftijd van het slachtoffer.

Minister Hoogervorst reageert welwillend op de voorstellen, die verder gaan dan de lijn van het kabinet. Hij wijst erop dat meisjesbesnijdenissen, zeker de meest gruwelijke vormen ervan, in Nederland iets lijken terug te lopen. Ondertussen heeft het kabinet hiervoor 'geen enkele tolerantie' en hoopt de minister 'binnen vijf tot tien jaar' het probleem in Nederland uit te bannen.

De minister zei dat het niet zijn streven is om ouders die zich schuldig maken aan deze vorm van mishandeling uit culturele motieven, massaal achter de tralies te zetten. ,,Maar als we slechts een paar gevallen kunnen opsporen en vervolgen, kan dat al een enorme preventieve werking hebben.''

Start Omhoog