Start Omhoog

HOE vergaat het seksueel misbruikte kinderen?

Trouw, woensdag 7 juli 2004

Kinderen die door hun sportleraar seksueel worden misbruikt, lopen de kans op psychische stoornissen. Het vertrouwen in anderen, volwassenen in dit geval, wordt beschaamd en ook hun dan nog onbevangen beleving van seksualiteit wordt beschadigd. Dat zegt Adri Wolzak, van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn.

,,Het pakt per kind verschillend uit. Het hangt af van de band tussen slachtoffer en dader, van de veerkracht van de omgeving en van de druk die door de dader is uitgeoefend.''

Kinderen die seksueel worden misbruikt, voelen zich heel vaak schuldig aan het gebeurde.

Maar in de sport komt daar nog een factor bij. Wolzak:

,,Zo'n persoon doet ook leúke dingen met ze.''

Juist daarom is de stap om aangifte te doen tegen de leraar (in de meeste gevallen betreft het mannen) zo groot. En als dat eenmaal is gebeurd, komt er een ander circus op gang.

,,Er is heel veel aandacht in de pers én er komt een rechtszaak. Dat maakt het allemaal nog moeilijker'', weet Wolzak.

Een misbruikt kind moet hoe dan ook zijn verhaal kwijt, zijn verloren gevoel van veiligheid hervinden en soms is daar professionele hulp voor nodig, aldus Wolzak.

Jeugdige sporters kunnen sinds 1997 ook terecht bij het meldpunt seksuele intimidatie van de sportkoepel NOC-NSF. Vorig jaar kwamen daar 81 meldingen binnen (59 in 2002), verdeeld over 25 sporten. Ze varieerden van knuffelen en kussen tot aanranding en verkrachting. De stijging komt volgens Lieke Vloet van het meldpunt doordat het onderwerp meer bespreekbaar is geworden.

Vloet: ,,Wij hebben een poule van vertrouwenspersonen bij wie slachtoffers terecht kunnen.''

Iedereen die zich meldt kan in een persoonlijk gesprek zijn of haar verhaal kwijt. Daarna worden verdere stappen bekeken. Heeft een kind professionele hulp nodig, dan wijst het meldpunt de weg. Willen de ouders aangifte doen, dan gaat dat in samenwerking met het meldpunt. De betrokken vereniging krijgt advies in de aanpak van 'moeilijke zaken'.

Het meldpunt doet ook aan nazorg.

Vloet: ,,Ook als een kind inmiddels professionele hulp heeft of als de rechtszaak achter de rug is, bieden wij altijd een luisterend oor.''

Start Omhoog