Start Omhoog

10 Seksfabeltjes

Door Hester Pastoor
AD 31 jan 2003

Ons denken en voelen over seks wordt bepaald door onze cultuur, de maatschappij (met de media voorop!) en herkomst. En niet te vergeten de vriendjes (m/v) waarmee het niet liep. Weet jij veel!

Wij ontkomen niet aan mythes of misverstanden rondom seksualiteit. Misschien moeten we nu maar voor eens en voor altijd afrekenen met die fabeltjes op seksgebied. Dat scheelt een hoop hoofdbrekens, zeker tijdens het vrijen. En juist dát is dan natuurlijk niet de bedoeling; je hebt dan wel iets anders aan je hoofd.

1. Seks moet spontaan en natuurlijk zijn

Seks komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. Seks is een combinatie van aangeleerd gedrag, in een bepaalde cultuur en met een bepaald lijf. Jongens wordt geleerd initiatief te nemen, meisjes om juist voorzichtig te zijn. In sommige culturen wordt experimenteren met seks voor het huwelijk weer aangemoedigd. In andere beschavingen is het bedrijven van seks pas toegestaan ná het huwelijk.
Een meisje met, bijvoorbeeld, de ziekte multipele sclerose heeft andere seksuele lichamelijke gevoelens dan een gezond meisje. Dat de meeste jongens hun pik achterna lopen, is omdat ze dat zo hebben geleerd. Niet omdat dat nou zo spontaan is.

2. Een jongen is verantwoordelijk voor het orgasme van zijn partner

Nee. Iedereen is simpelweg verantwoordelijk voor zijn of haar eigen orgasme. Natuurlijk zal de een optimale voorwaarden voor de ander moeten scheppen. Maar 'het afmaken' - het hoogtepunt, zeg maar - ligt uiteindelijk helemaal aan jezelf. Je kunt pas klaarkomen als je je goed kunt concentreren op je eigen opwinding en op je eigen ritme. En je moet je toch vooral niets aantrekken van die ander, ook al doet hij of zij nog zo goed zijn of haar best.

3. Zelfbevrediging hoort niet in een relatie

Zelfbevrediging is een vorm van seksualiteit, die net zo goed in als buiten een relatie kan worden gedaan. Vooral als jij en je partner erg verschillen in seksuele verlangens, kan het een goede manier zijn om toch van seks te genieten.

4. Als de relatie goed gaat, gaat het vrijen vanzelf ook goed

Onzin. Want zelfs in een emotioneel goede relatie zal het nodig zijn de seksuele relatie op peil te houden. Na een paar jaar loopt elk stel tegen ingesleten gewoontes aan. Dan is het een zaak van creativiteit en openheid om plezier te houden in het vrijen. Wel zal een relatie die goed is, beter met tegenslagen kunnen omgaan.

5. Als een jongen een erectie krijgt wil dat zeggen dat hij ook wil vrijen

Onzin. Jongens kunnen zogenaamde spontane erecties krijgen. Dat kan bijvoorbeeld gedurende de nacht zijn, of 's ochtends vroeg. Maar ook bij angst of in een spannende situatie, kan hij een erectie krijgen. Dit zijn reflexmatige reacties en die hebben dus helemaal niets met seksuele opwinding te maken.

6. Een meisje heeft minder seksueel verlangen dan een jongen

Nee, niet minder verlangens. Wel ándere verlangens of seks onder andere voorwaarden dan jongens juist zouden willen.

7. Tegelijk klaarkomen is het allerhoogste genot

Dat zou het moeten zijn, ware het niet dat het in principe nooit gebeurt. Klaarkomen vraagt namelijk om een moment van egoïsme: je sluit je af voor je partner, concentreer je louter op je zelf, op je ritme en het intens beleven van je eigen genot.
Je partner kan je daarbij soms afleiden. Want tegelijk klaarkomen is technisch al heel lastig, laat staan dat je daarbij ook nog ontspannen van je eigen orgasme kunt genieten. Onzin, dus

8. Als je begint te vrijen hoor je ook een orgasme te krijgen

Opnieuw onzin. Dat het lekker is staat buiten kijf; dat is absoluut geen fabeltje. Maar de vanzelfsprékendheid om het te krijgen kan iemand soms zo onder druk zetten, dat hij of zij überhaupt niet meer van seks kan genieten. Laat staan dat hij of zij dan ook nog eens een orgasme kan krijgen.

9. Op oudere leeftijd is seks niet meer belangrijk

Welnee. Seks is op oudere leeftijd net zo belangrijk als voor iemand die nog jong is. Het bedrijven van seks gebeurt alleen niet meer in die mate en frequentie als op jongere leeftijd. En voor oudere mensen heeft seks vaak een andere betekenis. De verbondenheid - de intimiteit, zeg maar - krijgt tijdens het vrijen vaak een belangrijkere plaats als bij een jonger stel.

10. Vooroordelen over seks beïnvloeden niet mijn seksueel gedrag

Onmogelijk. We zitten allemaal gevangen in ons eigen geslacht, in onze eigen opvoeding en in onze eigen cultuur. Dat is ook absoluut geen schande. Als we het maar realiseren. En er bijtijds lering uittrekken.

Hester Pastoor is seksuologe en werkzaam in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Start Omhoog