Start Omhoog

Citaten uit

Tbc bestrijden met 'blinddoek en gebonden handen' 

Tbc is een ziekte van arme mensen

Dick Wittenberg, NRC 24 maart 2005 

 Tuberculose neemt toe, meldt vandaag de Wereldgezondheidsorganisatie. De bestrijding is ontoereikend, de medicijnen zijn verouderd. 

Halverwege de negentiende eeuw stierf in West-Europa een op de vier volwassenen aan tuberculose. Sinds vijftig jaar is de ziekte hier vrijwel uitgeroeid. 

Maar mondiaal steeg het aantal tbc-patiënten in 2003 weer met één procent tot 8,8 miljoen mensen, schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag in het rapport Global Tuberculosis Control. Ruim 1,7 miljoen mensen overleden aan de ziekte, vrijwel allemaal in arme landen. In Afrika neemt de tbc-epidemie ,,alarmerende proporties'' aan, waarschuwt de organisatie. 

De bestrijding is niet toereikend. Opsporingsmethoden en geneesmiddelen zijn hopeloos verouderd. 

Honderddrieëntwintig jaar oud is de speekseltest waarmee overal ter wereld wordt vastgesteld of iemand tuberculose heeft. Ontwikkeld door de eminente dr. Robert Koch. Grofweg de helft van alle tbc-gevallen kan ermee opgespoord worden. Tuberculose in andere organen dan de longen blijft onontdekt. Bij kinderen werkt de test al helemaal niet, net zomin als bij mensen die met het aids-virus zijn besmet. 

Uit 1921 stamt het tbc-vaccin BCG dat nog steeds op grote schaal aan kinderen wordt toegediend hoewel de werking beperkt is. Het effect bij volwassenen is helemaal minimaal. Er bestaat geen werkzaam, betaalbaar vaccin tegen tbc omdat de farmaceutische industrie decennialang geen markt zag in een medicijn waarnaar alleen bij armen in de armste landen vraag bestaat. 

De bestrijdingsmethode die de WHO sinds het begin van de jaren negentig propageert is de zogeheten DOTS-strategie. DOTS staat voor Directly Observed Treatment, Short-course. Patiënten worden verondersteld onder toezicht van medisch personeel een combinatie van antibiotica te slikken, waarvan de nieuwste pil uit 1970 dateert. De behandeling duurt zes tot acht maanden en de kosten voor de medicijnen bedragen ongeveer tien dollar. 

Dr. Martha Bedelu wordt er ,,doodziek'' van haar patiënten aan tbc te zien sterven, terwijl ze niet over de middelen en medicijnen beschikt om dat te voorkomen. Ze werkt in Zuid-Afrika bij hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. 

[...]

De DOTS-strategie werkt in Afrika ook het slechtst, simpelweg omdat ze gebaseerd is op een alomtegenwoordig, goed functionerend publiek gezondheidsstelsel dat in de meeste Afrikaanse landen niet bestaat. Zeventig procent van de Afrikanen heeft geen toegang tot de DOTS-behandeling.

 

[...]

Start Omhoog