Citaten uitDe heilloze weg van RouvoetHarriët Salm, Trouw 19 juli 2007 Roken, sociaal gedrag, opvoeding: de overheid gaat zich (weer) bemoeien met de burger. Zijn die ingrepen verstandig, of onnodig en zelfs schadelijk?
Hij verwijst naar wethouder Geluk (CDA) in Rotterdam, voorstander van de risicoanalyse, die stelt dat er 6000 ’Maasmeisjes’ in zijn stad zijn.
Uit onderzoeken naar kindermishandeling bleek onlangs wel dat een kind dat in armoede opgroeit een grotere kans heeft om mishandeld te worden. Maar een dergelijk statistisch risico, zegt nu juist niets over het individuele kind, vindt Levering.
Arme mensen kunnen heel goede opvoeders zijn en rijke heel slechte.
Het kabinet gaat door op deze weg. Want een gezin waar het niet goed gaat, dat hulp weigert, kan voortaan gedwongen worden om opvoedles te nemen. Een uitkering kan zelfs ingehouden worden, als de ouder niet komt opdagen, als dwangmiddel.
De geschiedenis leert dat repressie niet werkt, vervolgt hij. [... ... ... voorbeelden uit de geschiedenis ...] De Centra voor jeugd en gezin vormen een goed initiatief. Uitgebreide consultatiebureaus waar iedereen die dat wil hulp kan krijgen bij het opvoeden.
Maar het kabinet schiet te ver door, zegt hij.
In zo’n 95 procent van de gevallen nemen ouders de verantwoordelijkheid voor hun kinderen zeer serieus, vervolgt hij. [...] Toch wekt de overheid de indruk voortaan de opvoeding van alle kinderen in de gaten te zullen houden en in te grijpen als dat niet goed gebeurt.
Het zou beter zijn om kinderen op een adequate manier te observeren, op school, in de buurt. En in te grijpen als je signalen krijgt dat het misloopt. [...] CDA, ChristenUnie en PvdA kiezen voor controle en verplichting. Een heilloze weg, is zijn overtuiging. |