Start Omhoog

Citaten uit

Mooie scooter man, maar ik wil slapen

Probleemjongeren Opvoedkundige trekt volle zalen met les over omgang met hangjeugd

Sheila Kamerman, NRC Handelsblad, 7 november 2008

Hoe moeten ze reageren als een groep jongens iemand in elkaar slaat? Bewoners, leraren, chauffeurs - ze willen het allemaal weten van de deskundige. Beleefd, adviseert hij. Dat werkt.

In Amsterdam Slotervaart botsen twee auto's. Een van de bestuurders is gewond. Als de politie arriveert, treffen ze niet alleen de betrokken aut's maar ook een groep Marokkaanse jongens. Zo gaat dat altijd. Wat zegt de politie?

"Jongens, wegwezen hier! Zo kunnen we niet werken."

Of: "Jongens, wat fijn dat jullie er zijn. Kunnen jullie nieuwsgierige voorbijgangers op een afstand houden? De ambulance komt er zo aan, die moet er door. Kunnen jullie dat regelen?"

Het gaat erom hóe je de jongens aanspreekt. Hans Kaldenbach sprak een politieagent uit Slotervaart die altijd de tweede manier gebruikt. En het werkt. Nooit gezeik.
[...]
Kaldenbach is opvoedkundige en geeft trainingen rondom straatcultuur en omgaan met hangjongeren. Hij legt aan een volle zaal uit wat dat is, straatcultuur. En vooral: Hoe ga je daar als autochtone Nederlander mee om.

Nog zo een: Een groep jongeren gaat om twee uur s nachts voetballen. Een hoop lawaai. U kunt niet slapen. Wat doet u? Schreeuwen: "Zijn jullie helemaal gek geworden, het is twee uur s nachts, wegwezen of ik bel de politie."

Of: U stapt naar buiten, voetbalt even mee en vraagt: "Zouden jullie het vervelend vinden om een stuk verderop te voetballen? Ik moet morgen vroeg op."

[...]

Hans Kaldenbach [...] schreef ook boeken met als titel: Hangjongeren (99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers) en Respect (99 tips voor het omgaan met jongeren in de straatcultuur).

[...]

De methode-Kaldenbach is Wie niet sterk is, moet slim zijn. Regel 1: Corrigeren helpt niet. Dan staan ze meteen op scherp. Dat is lastig want je wílt corrigeren, zegt hij tegen de zaal. Je wilt je gelijk halen. Je hébt immers gelijk. Het ís ook bespottelijk dat ze hun troep op de grond gooien, tegen je raam spugen of de buurvrouw uitschelden voor tyfushoer. Belachelijk.

Maar als je ze de les gaat lezen, richt de agressie zich tegen jou. Wil je dat? Nee, je wil dat ze ophouden. Stel, je ziet een vrouw die in elkaar wordt geslagen door een woedende man. Wat doe je? Roep je van een afstand: "Heé klootzak, durf je wel! Lafbek!"  Of roep je:" Vertel me, vertel me, wat heeft ze je gedaan?"

[...]

Straatjongens effectief aanspreken werkt het best als je het zo netjes mogelijk doet, zegt Kaldenbach. Groet of geef zelfs een hand, wees relaxed en onbevooroordeeld. Zeg tegen die jongen op het plein: "Hé mooie scooter". Liefst als er nog niets aan de hand is. Aanspreken kan later makkelijker.

Machojongens zullen fouten nooit toegeven. Ze blijven altijd ontkennen, al heb je het mes zelf gezien. Ga de strijd niet aan, adviseert Kaldenbach. Gun ze een eervolle uitweg. Zeg: "Andere jongens hebben hier glas op de grond gegooid. Gevaarlijk hoor, straks trappen kleine kinderen erin. Hebben jullie gezien wie het deden?"

Vráág om medewerking. Als ik hier nog een doos neerzet voor de lege flessen, zouden jullie die erin willen doen? Dan neem ik morgen die doos mee.

Reageer met humor. De jongens van de straat zijn véél sterker in het zuigen en vernederen dan jij. Ze pakken je feilloos op je zwakste punt.

[...]

En dan nog iets: Blijf op afstand. Aanraken staat gelijk aan in elkaar rammen.

[...]

Start Omhoog