Start Omhoog

Citaten uit

Natie van partizanen versus fascisten

Sinds 1991 lagen de grenzen van Oekraïne vast. Dat is in de geschiedenis van dat ‘bufferland’ meer uitzondering dan regel, betoogt Oost-Europa-kenner Marc Jansen.

Door Maartje Somers, NRC Handelsblad 19 april 2014

Historicus en Ruslandkenner

Marc Jansen (67) doceerde meer dan twintig jaar Russisch en Oost- Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zelf geschiedenis studeerde. Hij werkte ook bij NWO en het Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Marc Jansen woonde in Moskou van 1987 tot 1991. Hij was verkiezingswaarnemer in Rusland, Oekraïne, Georgië en Kirgizië. Hij publiceerde vele boeken en artikelen over de geschiedenis van Rusland.

‘Novorossia’, Nieuw-Rusland, noemde de Russische president Poetin het oosten van Oekraïne donderdag. Die term verwijst naar de Russische verovering van de Krim en de noordkust van de Zwarte Zee aan het eind van de achttiende eeuw.

„Een ahistorische en absurde uitspraak. Zo zie je maar hoe de geschiedenis kan worden misbruikt voor politieke doeleinden”, zegt historicus Marc Jansen in zijn huis in Amsterdam. „Poetin breidde Novorossia voor de gelegenheid enorm uit. Onder Catharina de Grote omvatte het Odessa, Cherson en Nikolajev aan de Zwarte Zee. Poetin voegde er donderdag heel zuidoostelijk Oekraïne aan toe. De vergelijking is ook gevaarlijk, want tot 1783 behoorde het grondgebied van Novorossia aan het Ottomaanse rijk. Dan zou het dus eigenlijk de Turken toekomen.”

Een paar weken geleden publiceerde Jansen Grensland. Een geschiedenis van Oekraïne, waaraan hij sinds 2011 werkte. [...] 

Jansens boek toont een land als een lappendeken waar in de loop der eeuwen tal van heersers aan rukten en trokken. Onder meer Oost-Slaven, Turken en Joden betwistten en bewoonden het grondgebied dat nu Oekraïne heet. De Russen noemden het ‘Klein Rusland’, de Polen ‘Oost Klein Polen’. Oekraïners woonden in het Tataarse, Ottomaanse, het Habsburgse en het Sovjetrijk.

Nu lijken de grenzen van Oekraïne opnieuw poreus, terwijl ze sinds de onafhankelijkheid in 1991 eindelijk vast leken te liggen. En zoals telkens in tijden van conflict is niet alleen het grondgebied, maar ook de geschiedenis zelf inzet van twist.

Jansen beschrijft hoe Russen, Oost- en West-Oekraïners de geschiedenis naar hun hand proberen te zetten, waarbij de partizaan van de één de fascist van de ander is, en Russisch- en Oekraïens georiënteerden tegen elkaars monumenten protesteren. In het westen werden Leninbeelden weg gehaald, in het oosten staan ze er vaak nog.

„Oekraïeners zijn een verdeeld volk”, zegt Jansen. „Van het land Oekraïne heeft een op de vijf inwoners de Russische nationaliteit, maar tachtig procent van de bevolking beschouwt zich Oekraïner. In West-Oekraïne is de identiteit misschien nog het duidelijkst; land en volk vallen er samen. Hoofdstad Kiev is een opmerkelijk geval: een Russischtalige stad, waar men zich toch het centrum van de natie Oekraïne voelt.

„In een oostelijke regio als Donetsk is de meerderheid Russischtalig. Maar Russen daar voelen zich echt anders dan Russen in Rusland. Ze zijn toch inwoners van Oekraïne.”

Dit grensland is een bufferzone, een overgangsgebied. [...] 

„Afkomst en taal zijn niet de enige zaken die tellen in een land met zo’n complexe geschiedenis. Neem de universiteitsstad Charkov, in het oosten. Veel Russischtalige intellectuelen zijn daar eerder op de hand van Kiev dan van Moskou; Rusland is voor hen een doodlopende weg, dan moeten ze hun vrijheid inleveren. Als Poetin nog verder gaat dan nu, en onrust laat stoken in Charkov of Odessa, werkelijk gemengde steden, dan zal men zich daar verzetten. Donderdag gingen in Donetsk, Loegansk en Odessa al grote groepen pro-Oekraïense demonstranten de straat op. Indrukwekkend om te zien. Zij willen op geen enkele manier bij Rusland horen.”

Het land is onafhankelijk sinds 1991. Hoe sterk is zo’n jonge natie?

„Oekraïne als land komt niet uit het niets. Het was een Sovjetrepubliek sinds de jaren twintig. Een nationalistisch zelfbeeld ontstond er in de negentiende eeuw, bij de intelligentsia, zoals ook in Europa het geval was. In Sovjet-Rusland hadden de Oekraïners voor het eerst een eigen bestuur, eigen staatssymbolen en een eigen taal en cultuur. Na 1991 was Oekraïne voor het eerst een echte staat, alleen helaas wel één die met veel problemen bleef zitten: de machthebbers waren nog dezelfden als voor 1991 en de economie stortte in.”

[...]

„De Russen hebben zich de Krim toegeëigend en maken aanspraak op oostelijke provincies van Oekraïne. [... ... ...]

Hoever zal Poetin gaan?

„De Russen willen Kiev in hun invloedssfeer. De manier waarop is niet zo belangrijk. De Krim is al verloren. De regio Donetsk wellicht ook. Maar ook Moldavië, tussen Roemenië en Oekraïne in, ligt in de gevarenzone. De helft van de bevolking is er pro-Russisch, de helft pro-Europees. De afvallige regio Transnistrië aan de oostgrens van Moldavië en de westgrens van Oekraïne zou een mooie uitvalsbasis voor Poetin zijn.”

[... ... ...]

Kan er zoveel haat ontstaan tussen Russen en Oekraïeners als eind vorige eeuw bij Serviërs en Kroaten?

„Dat is een gevaar. Veel Oekraïners zeggen nu al niet meer door één deur te willen met Russen. Matigende stemmen zijn er wel, aan beide kanten, maar durven zich nauwelijks te laten horen. Aan de Russische kant is dat net zo. Ik begrijp niet dat zoveel Russen hierdoor worden meegesleept. In Poetins entourage zitten mensen die in de VS gestudeerd hebben, ze sturen hun kinderen naar Britse kostscholen, ze kopen huizen in Londen. En toch gaan ze mee in deze koers waarmee Rusland zich isoleert.”

[... ... ...]

Heeft het land nog een kans?

„Je weet niet waar dit ophoudt. Het land wordt nu gewoon gesloopt. En ook hiervóór was het al een versplinterd land met grote economische problemen. Veel hangt af van de vraag of het westen gecommitteerd genoeg is om Oekraïne te steunen. Het enige wat je kunt hopen, is dat de bevolking zich verder verenigt door deze bedreiging van buitenaf. Dat het makkelijker wordt tot afspraken te komen, omdat de Oekraïners zelf Oekraïne willen behouden.”

Start Omhoog