Start Omhoog

Citaten uit

'Druk om te scoren leidt tot fouten'

Sheila Kamerman en Rinskje Koelewijn; NRC 6 september 2005

OM zou in zaak Schiedamse parkmoord bewijs hebben achtergehouden ROTTERDAM, 6 SEPT. Justitie zou ontlastend bewijs hebben achtergehouden in de zaak van de Schiedamse parkmoord. ,,Officieren van justitie zijn allang geen onafhankelijke magistraten meer.''

[...]  Waar was het misgegaan? Rechtspsycholoog Peter van Koppen schreef al ver voor de echte dader bekend werd, een boek over de zaak Nienke. Hij schreef dat Cees B. de verdachte niet kón zijn, ook al had hij twee keer een bekentenis afgelegd, en dat de politiemensen al vanaf het allereerste begin geleden hebben aan een tunnelvisie: de politie wilde zo graag een dader en de rechercheurs waren er zo van overtuigd dat Cees B. het had gedaan, zegt Van Koppen, dat zij alleen oog hadden voor bewijs tégen hem. En welbewust het bewijs dat hem vrijpleitte negeerden, of erger nog: achterhielden. De officier van justitie volgde de bewijsvoering van de politie en de rechter die van de officier. Fout op fout, vindt Van Koppen.

En nu lijkt er nog een fout bijgekomen. Gisteren meldde het tv-programma Netwerk dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) cruciale informatie achterwege zou hebben gelaten in het eindrapport dat aan de rechters werd gepresenteerd.

[...]

Honderden justitiemedewerkers zouden van het bestaan van de voor B. ontlastende informatie op de hoogte zijn geweest. Zij hoorden hierover tijdens besloten justitiepresentaties door een NFI-medewerker waar de Schiedamse moord als voorbeeldzaak diende. Een van de toehoorders bij zo'n presentatie was politiepsycholoog H. Timmerman, toen nog werkzaam bij het zogeheten cold-caseteam van de politie Groningen. Het feit dat hij daarover met Netwerk praatte, heeft geleid tot zijn ontslag.

Volgens het OM is er geen bewijs achtergehouden.

[...]

Dit is geen incident. Er zijn volgens Van Koppen meer zaken waarin bewust bewijs is achtergehouden door het OM. De Deventer Moordzaak, de vuurwerkramp. Volgens Van Koppen zijn er uit de zaak-Nienke belangrijke lessen te leren over het functioneren van het OM. ,,De officieren van justitie zijn allang geen onafhankelijke magistraten meer, het zijn crime fighters geworden. Ze moeten koste wat kost een dader vinden, scoren. En dat kan vervelende consequenties hebben: zoals het achterhouden van ontlastend bewijs.

[...]

 

Start Omhoog