Start Omhoog

Citaten uit

Luis in de pels kan nuttig werk doen

Louis Cornelisse, Trouw, 14 september 2005

Justitie en politie hebben dringend behoefte aan een advocaat van de duivel, die zich nestelt in de eigen gelederen. Zo'n figuur had in het onderzoek naar de Schiedamse moord rechercheurs en aanklagers op zijpaden naar de werkelijke dader kunnen wijzen.

Prof. Y. Buruma: „De aanklager van vandaag wil winnen."

De conclusies van de Commissie-Posthumus zijn ongenadig. Er is met oogkleppen aangestuurd op de veroordeling van Kees B.

[...]

Verklaringen van een zwaar getraumatiseerde elfjarige zijn niet al te betrouwbaar, werd geredeneerd. Daarom maakte het ook niet uit dat B. geen pokdalig gezicht had, zoals Maikel zich de dader herinnerde. Op het moment dat B. bekende, was de zaak rond. Vooral omdat hij details te berde bracht die alleen de moordenaar kon weten.

Te begrijpen gedrag van onderzoekers, maar amateuristisch, vindt prof. mr. Y. Buruma, lid van de commissie. In eerste instantie werd Maikel (11) zelf verdacht van betrokkenheid. Was hij misschien in de bosjes een seksspelletje aan het spelen met zijn tienjarige vriendinnetje, toen ze werden overlopen door de dader.

[...]

Wie had op tijd 'Ho! waarom onderzoeken jullie dit zijpad niet' moeten roepen? Zonder twijfel: de officier van justitie. In het rapport wordt gesteld dat die wel erg dicht op het rechercheteam stond en in feite meegesleurd werd in de behoefte B. veroordeeld te krijgen.

Buruma ziet hierin een schoolvoorbeeld van de ontwikkeling die de officier van justitie heeft ondergaan:

,,De officier is meer aanklager geworden in plaats van magistraat die uit is op waarheidsvinding."

Die invulling leidt ertoe dat officieren niet de neiging hebben bewijsvoering ter ontlasting van de verdachte prominent naar voren te brengen. Buruma:

,,De aanklager van vandaag wil winnen."

[...]

Verlangd wordt dat de officier alle tegenbewijs in onderzoek en dossier stopt en kenbaar maakt aan de rechter.

 

Start Omhoog