Citaten uitDe markt zorgt niet voor deugdenHoe politicoloog Andreas Kinneging van zijn liberale geloof afvielMaarten Huygen, NRC 13 mei 2006 De voorzitter van de Edmund Burke-Stichting Andreas Kinneging was links. Toen werd de politicoloog liberaal, nu is hij conservatief. Hij schreef de Geografie van goed en kwaad, waarvoor hij kortgeleden een prijs ontving. We hebben een elite nodig. Het werk van een bekeerling, noemt de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging (44) zijn bundel essays, Geografie van goed en kwaad. Daarmee won hij drie weken geleden de Socrates-wisselbeker voor het beste Nederlandstalige boek over filosofie van 2005. Kinnegings boek beschrijft de ethiek van het individu, het gezin en de samenleving, van de zeven hoofdzonden tot de democratische rechtsstaat. In de economisch voorspoedige jaren negentig maakte hij een omslag van voorstander tot tegenstander van de Verlichting. Van vrijzinnig liberaal en VVD-ideoloog werd hij conservatief ethicus, van verkondiger van de weldaden van de vrije markt werd hij liefhebber van de persoonlijke deugden van de antieke oudheid en van het christendom, hoewel hij zelf niet kerkelijk is. In de opstandige jaren zestig, volgens Kinneging een combinatie van Verlichting en Romantiek, zijn veel waardevolle westerse tradities overboord gegooid, vindt hij. Een jaar geleden werd Kinneging voorzitter van de conservatieve denktank en het scholingsinstituut, de Edmund Burke Stichting. [...] Kinneging [...]:
[... ...] In 1987 kreeg Andreas Kinneging een beurs om aan de Leidse universiteit te promoveren. Hij wilde de grondslagen van het liberalisme beschrijven. Dat wilde ik doen door het af te zetten tegen het klassieke humanisme; daar was het liberalisme een reactie op. De liberaal gaat niet uit van de publieke zaak maar van het individu. Bij de klassieke humanisten is het perspectief omgekeerd: de mens als sociaal wezen is niet voorstelbaar los van staat en samenleving. Bij de liberaal is het goede leven het nut wat je ervan hebt of de persoonlijke zelfontplooiing en bij de humanist is het goede leven een deugdzaam leven. Toen ik het klassieke humanisme goed wilde doorgronden, kwam ik bij de oude Romeinen uit. Ik las Cicero en Polybius, wat ze schreven over de Romeinse staat. Toen werd me duidelijk dat de mens- en maatschappijvisie van de klassieke auteurs veel beter was dan die van het moderne liberalisme. Ik kreeg de blinde vlekken van het liberalisme in de gaten. [...] [... N]eem de deugd van de trouw. Iemand die niet trouw is aan het gegeven
woord kan, als dat bekend wordt, ook geen contracten meer sluiten. Dan kan hij
geen geld meer verdienen. Volgens het liberalisme brengt de markt daarom vanzelf
trouw voort, het is in het belang van de marktpartijen. Trouw ontspringt aan andere bronnen dan de markt, vooral aan de klassiek humanistische traditie, de middeleeuws aristocratische en christelijke tradities die samen vele eeuwen de ruggengraat van de maatschappij zijn geweest. [...] Ook het belang van de elite is een vergeten thema uit het traditionele denken over staat en samenleving. Kinneging:
De elite wordt aan de universiteit gevormd, maar het is volgens Kinneging niet meer evident wat academische vorming is. Aan de universiteit heersen verwarring en onkunde. [...] Het besef is weg dat je als jurist kans loopt dat je deel gaat uitmaken van de maatschappelijke elite en dan een brede blik moet hebben en moet hebben nagedacht over het waarom en waartoe. Anders ben je niet in staat goed leiding te geven. [...] De Burke-stichting, waar Kinneging voorzitter van is, organiseert conferenties en geeft cursussen voor studenten in het westerse intellectuele erfgoed. Er komen redelijk wat jongeren op af. Het instituut staat volgens de website voor een kleine, weerbare overheid, een krachtige civil society, en verantwoordelijke en betrokken burgers. [...] Kinneging: Het idee voor de stichting kwam van een paar mensen die ik kende, onder wie de voormalig journalist van het Reformatorisch Dagblad, Bart-Jan Spruyt, en oud-studenten van mij. De stichting moest een debat beginnen over het erfgoed. [...] Toch verscheen Spruyt, inmiddels directeur van de Burke-stichting, met de politicus Geert Wilders op tv alsof hij een samenwerkingsverband met hem was aangegaan. Kinneging: Het was wat naïef dat Spruyt zich daarvoor leende. Had het aan mij had gelegen, dan had de Burke-stichting nooit partijen geadviseerd.
Inmiddels werkt Spruyt, die nog onbezoldigd secretaris is van de Burke-stichting, voor de nieuwe Partij voor de Vrijheid van Wilders. Brengt dat de stichting niet in politiek vaarwater? Kinneging:
Kinneging heeft niet zulke uitgesproken anti-islamitische opvattingen als Spruyt.
[...]
|