Start Omhoog

Citaten uit

Kater na jaren alcoholvoorlichting bij jongeren

Langdurige overheidscampagnes tegen alcoholgebruik sorteren geen enkel effect onder jeugd

 Guus Valk, NRC Handelsblad, 10 augustus 2005

Met tv-spotjes, enquêtes en quizzen worden jongeren sinds 1990 voorgelicht over de gevaren van alcohol. Toch beïnvloeden campagnes hun drinkgedrag niet, zeggen betrokkenen nu. 

[...] 

,,Het is achteraf treurniswekkend'', zegt [Wim van Dalen] ,,Voorlichting aan jongeren heeft geen enkele zin. Het is verspilde moeite.''

In feite is dat waar, zegt Martijn Planken. Hij is de huidige coördinator jongeren van het NIGZ. 
[...] 

,,Gedrag verander je niet met voorlichting, daar zijn veel hardere maatregelen voor nodig. Hooguit kun je zeggen: het zet mensen aan het denken.''

Jongeren drinken op steeds jongere leeftijd. Volgens het ministerie van VWS had in 2003 68 procent van de twaalfjarige meisjes al alcohol gedronken, tegen 33 procent in 1992. Bij jongens steeg dat percentage van 50 naar 75 procent.

Nederlandse jongeren tot 25 jaar zijn de meest frequente drinkers van Europa, schreef minister Hoogervorst (VVD) dit voorjaar aan de Tweede Kamer. De gevolgen:

hersenbeschadigingen,

meer verkeersongelukken,

hoger ziekteverzuim en

vaker agressie op straat.

,,Drankgebruik is de afgelopen tien jaar steeds meer en op steeds jongere leeftijd tot de leefwereld van jongeren gaan behoren'', aldus de minister.

[...]

Twee jaar geleden evalueerde bureau ResCon in opdracht van het NIGZ de alcoholvoorlichting. Het goede nieuws: voorgelichte jongeren weten veel meer van de gevaren van alcohol. Zo wist 96 procent van de voorgelichte jongeren het goede antwoord op de vraag over onveilig vrijen te beantwoorden, tegen 87 procent van de controlegroep. Bovendien praten ze er meer over met vrienden en hebben ze ,,een sterke intentie'' om in de toekomst minder te gaan drinken.

Maar het slechte nieuws is dat ze er uiteindelijk geen druppel alcohol minder om drinken. Planken:

,,Dat heeft verschillende oorzaken. Alcohol is makkelijk beschikbaar, jongeren hebben steeds meer geld en de sociale druk om mee te drinken met de groep is vaak te sterk.''

Om alsnog de toename in drinkgedrag onder jongeren te stoppen, heeft minister Hoogervorst in maart een plan gepresenteerd. De alcoholreclame op televisie zou drastisch moeten worden beperkt, de belasting op de beruchte zoete breezers zou met 60 cent omhoog gaan en de voorlichting aan jongeren zou worden uitgebreid. De Kamer voelde echter alleen wat voor de laatste maatregel reclamebeperking en accijnsverhoging werden afgewezen. Van Dalen denkt dat doorgaan met voorlichting een hopeloze weg is.

[...]

Start Omhoog