Start Omhoog

Bronnen & Lees meer ...

Bij Opinie & Essay # 46 over alcoholgebruik door jongeren

Op volgorde van auteur

Bouma, Joop, Kinderen vergiftigen zichzelf; Trouw 28 oktober 2006 
Het is wachten op de eerste alcoholdode onder de 16, zegt de kinderarts. En de politieman ziet steeds meer stomdronken jongeren op straat. Een maatschappelijk exces, dat begint bij de ouders.

Bouma, Joop, Dronken pubers thuisgebracht; Ouders moeten op cursus om meer over risico’s van alcohol te leren; Trouw, 28 oktober 2006 
Kinderen onder de zestien die in Deventer dronken op straat lopen, worden door de politie thuis bij hun ouders afgeleverd. Ze krijgen een proces-verbaal voor openbare dronkenschap mee.

Bouma, Joop, Larissa (15) krijgt overal alcohol; Trouw, 2 november 2006 
"Een land dat zijn kinderen laat verzuipen, vervetten en verblowen, is het spoor behoorlijk bijster. En dat is niet de schuld van die kinderen, wij hebben het laten gebeuren.’’

Bouma, Joop, Drankmisbruik - ’We zijn vergeten onze kinderen op te voeden’;  Trouw 13 november 2006
"Zou het niet zo kunnen zijn dat we in Nederland met z’n allen zijn vergeten om kinderen op te voeden? Kinderen maken doorgaans thuis via hun ouders kennis met alcohol. Dát probleem moet eens serieus worden aangepakt. Wie denkt dat we het probleem hebben opgelost door de premixen uit de supermarkt te halen, komt bedrogen uit.” 

Bouma, Joop, 'Aan drank gaat halve generatie teloor’; Trouw, 18 december 2006 
Dat er in Nederland te weinig wordt gedaan aan de alcoholproblemen bij kinderen onder de 16 is niet alleen de drankenindustrie te verwijten. 
„Wij hebben een enorm probleem met zuipende jongeren. Het is hoog tijd voor een rampenscenario: er gaat een halve generatie naar de knoppen." 

Brandt, Eveline, Als ik drink, besta ik; Als ik niet drink, ben ik saai, ongezellig en niet spannend; Trouw 30 december 2006 
Ik drink, dus ik besta – in de ogen van mijn vrienden, kennissen, collega’s. Drink ik niet, dan ben ik saai. Dan ben ik zeker van de blauwe knoop. Dan ben ik ongezellig. Een kneus. Een spelbreker.
Met: Tips om te minderen. 

Chavannes, Mark, Alcopop en polderpap, we lossen samen wel op; Rubriek: opklaringen; NRC 23 december 2006 
Eenderde van de 15-jarigen is maandelijks laveloos. Een onderklasse van zwaar drinkende en rokende pubers maakt zich op voor een kansarm leven. Het is ondenkbaar dat een meerderheid van de nieuwe Kamer dit nog langer toelaat. 
Al een paar jaar worden verhalen over gigadrinkpartijen in schuren en keten bevestigd door onderzoek. Vanaf veertien jaar is de helft van de Nederlandse jongeren dronken geweest. Kinderen tot vijftien zijn grootverbruikers van breezers, vruchtachtig sap opgevoerd met rum. Daarna wint bier aan belang, vooral bij jongens - één op de vijf drinkt tien glazen of meer als ze toch bezig zijn. 

Hamaker, Marlise, De meeste scholen schenken alcohol op schoolfeesten; Trouw 29 september 2005
De meeste scholen voor voortgezet onderwijs schenken alcohol op schoolfeesten. Directeuren zeggen het drankgebruik in de gaten te houden. Maar uit onderzoek van Stichting Alcoholpreventie (Stap) blijkt dat één op de drie scholieren een schoolfeest aangeschoten of dronken verlaat. Hoewel de meeste scholen alcohol schenken, vinden leerlingen dat eigenlijk niet nodig. 

Huygen, Maarten, Alleen een hogere accijns helpt tegen dronkenschap; NRC Handelsblad 2 juni 2006
Een combinatie van bezorgde voorlichting en vrolijke reclame heeft drankgebruik onder jongeren bevorderd, concludeert Maarten Huygen.
Voorlichting alleen werkt niet. [...] Twintig jaar spotjes tegen alcohol hebben de jongeren niets geholpen. [...] Bovendien worden er meer spotjes gemaakt vóór drank dan tegen

Drankorgeltjes

Biertje? Uw kinderen drinken meer dan ooit

Fleur Jurgens, HP|De Tijd, 14 april 2006

Veel Nederlandse kinderen zijn aan de drank, mede door het succesvolle breezer-aanbod van de alcoholindustrie. Ouders (zelf enthousiaste innemers) en overheid geloven het wel. De maatschappelijke schade is enorm. 
[...]

Citaten uit dit artikel 

NRC Handelsblad, Denken over drank; Hoofdartikel, 13 augustus 2005 
Het probleem blijft natuurlijk de dubbelzinnige boodschap die kinderen krijgen met het aan leeftijd gebonden verbod op drinken van alcohol: drank hoort kennelijk net als nicotine tot het domein van de volwassenheid. En dat is een boodschap die voor kinderen vele malen aantrekkelijker is dan welke waarschuwing ook. Toch zullen opvoeders daarmee moeten doorgaan. [...] Verstandig omgaan met alcoholische drank zullen kinderen vooral moeten leren van ouders en andere opvoeders. 

NRC Handelsblad, De grootste drinkers; 2 juni 2006, hoofdartikel 
Een nieuw onderzoek naar drankgebruik in opdracht van de Europese Commissie heeft onomstotelijk bewezen dat Nederlandse jongeren onder de achttien jaar de grootste drinkers van Europa zijn. 

NRC Handelsblad, Alcoholvergiftiging kinderen neemt toe; 20 september 2006.
Steeds vaker worden kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. 

Reerink, Antoinette, Na de sigaret kan de drank volgen; Drankindustrie bang dat alcoholonderzoek opmaat is voor Europese regels; NRC Handelsblad, 2 juni 2006. 
Een Europees onderzoek geeft een niet zo rooskleurig beeld van het drankgebruik. De alcoholindustrie vreest dat 'Brussel' strenge maatregelen wil nemen. 
Hou je van drank, dan kun je er dezer dagen niet omheen: de boodschap dat de risico's groot zijn en het gebruik aan banden moet worden gelegd, komt van alle kanten. 
Nederlandse jongeren zijn de grootste innemers van Europa, stelde deze week het Trimbos-instituut. 

Rosenberg, Esther, Het is wachten op het eerste dode kind; Kinderarts Nico van der Lelij signaleert toenemend alcoholmisbruik bij jongeren vanaf twaalf jaar; NRC Handelsblad 21 september 2006 
Kinderen drinken als ze twaalf, of dertien jaar vaker en meer sterke drank. Gevolg is soms dat ze bewusteloos het ziekenhuis worden ingedragen. Ze zijn bijna nog te jong om zich te kunnen schamen. 

Trouw, CPB: Alleen verhoging accijns helpt tegen drankmisbruik; 22 december 2006 
Voorlichtingscampagnes en reclamebeperkingen zijn nauwelijks effectief bij het terugdringen van alcoholmisbruik. Alleen een forse accijnsverhoging helpt. 
Dit staat in onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). 

Steeg, Pieter ter, Breezers zijn drugs, verbied ze; Trouw 23 september 2006 
De drankindustrie kopieert hier de aanpak van de sigarettenindustrie: maskeer de vieze smaak en verlaag zo de drempel voor consumptie voor jongeren (en maak ze verslaafd en klant voor het leven). 
Alcohol zal helaas niet op de lijst van harddrugs komen maar het pushen van breezers is net zo verwerpelijk als het dealen van crack op het schoolplein.

Valk, Guus, Kater na jaren alcoholvoorlichting bij jongeren; Langdurige overheidscampagnes tegen alcoholgebruik sorteren geen enkel effect onder jeugd;  NRC Handelsblad, 10 augustus 2005 
Met tv-spotjes, enquêtes en quizzen worden jongeren sinds 1990 voorgelicht over de gevaren van alcohol. Toch beïnvloeden campagnes hun drinkgedrag niet, zeggen betrokkenen nu. 

Vasterman, Juliette; Ouders moeten drank durven verbieden; NRC 15 december 2006 
Jongeren drinken steeds jonger en méér alcohol. Een nieuwe campagne richt zich op de ouders. Alcohol moet je gewoon verbieden. Niet over onderhandelen. 

Vreugd, Annie de, Pils drinken moet je leren; Rubriek Opvoeding; De Stentor 9 januari 2007 
Ook een pilsje drinken moet je leren. juist het gezin is daarvoor de aangewezen plek. Voordat de zestienjarige met vrienden gaat stappen, is het zinnig als hij in de veilige thuissituatie heeft kunnen experimenteren met alcohol. Daar zijn de ouders present om hem in de gaten te houden en zonodig in te grijpen. Als hij eenmaal op pad gaat, is er geen enkele controle meer. 

Vrij Nederland, 16 december 2006 
45 Pagina's over alcoholgebruik in Nederland met tal van statistiekjes en een keur aan artikelen.  

 

Wamsteker, Sacha, Kinderen moeten alcohol zeker tot hun zestiende verjaardag laten staan; Trouw, 22 november 2006
Alcohol voor kinderen onder de zestien is een slecht idee. Het onvolgroeide lichaam ondervindt ook van matig gebruik schade. Maar hoe zorg je als ouder dat je nieuwsgierige puber van de drank afblijft?

 

Zijthoff, Pieter ten, Opvoeden doe je niet alleen; NRC 26 januari 2007
De nieuwjaarstoespraken van een aantal Friese burgemeesters logen er niet om. De problemen rond de drinkende plattelandsjeugd rijzen de pan uit. Er moet snel actie worden ondernomen. Hierbij moeten vooral de ouders van drinkende en overlastgevende jongeren hun verantwoordelijkheid nemen. De politie kan het probleem niet alleen oplossen, was hun betoog.

Start Omhoog