Start Omhoog

Citaten uit

Als ik drink, besta ik

Als ik niet drink, ben ik saai, ongezellig en niet spannend

Eveline Brandt, Trouw 30 december 2006

[...]

Ik drink, dus ik besta – in de ogen van mijn vrienden, kennissen, collega’s. Drink ik niet, dan ben ik saai. Dan ben ik zeker van de blauwe knoop. Dan ben ik ongezellig. Een kneus. Een spelbreker.

„In onze maatschappij is drinken bijna een sociale must”, zegt Romeo Ashruf, verslavingsarts bij Brijder Verslavingszorg, onderdeel van de Parnassia Groep. „[...] Haast alle associaties die wij hebben met alcohol zijn positief. Wie niet drinkt is kleurloos, niet spannend, niet interessant en hoort er niet bij. Daardoor voelen mensen zich haast gedwongen om mee te doen.”

Ashruf ziet dit vaak bij pubers. Laatst nog kreeg hij een meisje van veertien in zijn kliniek in Zoetermeer.

„Ze had de zaterdag ervoor zoveel gedronken dat ze straalbezopen thuiskwam. Haar moeder heeft haar meegesleept naar de huisarts en die zei: breng dat kind maar naar de verslavingsinstelling. Ik vroeg: waarom heb je zoveel gedronken, kijk wat het allemaal teweeg heeft gebracht. Waarop ze antwoordde: ik wilde niet als enige van mijn vrienden niet meedrinken. Dit argument hoor ik overigens net zo goed van volwassenen, uit alle sociale milieus, van jong tot oud.”

Waarom zien wij alcohol massaal als iets doodnormaals?
[...]

„Omdat we er te weinig van weten”, zegt Ashruf. „De positieve kant kennen we allemaal, maar over de negatieve gevolgen willen we niets horen. Ik word vaak uitgenodigd om ergens over drugs te komen spreken; als ik dan over drank begin, zeggen mensen letterlijk: daar zijn we niet voor gekomen. Dat onterechte onderscheid tussen drank en drugs maakt de overheid – daar begint het al. Terwijl alcohol de grootste drug is die we hebben en de meeste medische, sociale en maatschappelijke problemen geeft.”

[...]

„Zodra mensen meer dan twee consumpties per dag drinken, komen de negatieve gevolgen op de voorgrond. Het remt de afweer, het kan hart, lever, maag beschadigen. Alcohol is een sluipmoordenaar. Je merkt er weinig van omdat het verdooft, maar ondertussen maakt het jouw zwakke plekken langzaam maar zeker kapot. Tegen de tijd dat je daar last van krijgt, is het vaak al te laat om er nog wat aan te doen. Andere drugs zoals heroïne en cocaïne laten mensen in korte tijd aftakelen. Dat wordt niet geaccepteerd, dan ben je een junk. Daarom komt het probleem bij dit soort drugs veel sneller aan de oppervlakte.”

Maar drank is ’gewoon’, ’gezellig’ en natuurlijk ’genieten’.
[...]

"De algemene opvatting is niet: alcohol is slecht en jij bent goed dat je ermee stopt. Maar: alcohol is normaal dus als jij er niet goed mee kunt omgaan, ligt het wel aan jou. Jij bent dan de loser.”

[...]

"Ik confronteer mensen daarom vaak met algemene cijfers: we leven in een land met zo’n 10 miljoen volwassenen van wie er ongeveer 1,2 miljoen te veel drinken. Van hen drinken er acht- à negenhonderdduizend meer dan acht glazen per dag, en driehonderdduizend mensen drinken meer dan twaalf glazen per dag.”

[...]

Minderen met drinken is goed te doen (zie kader). Ontgiftingsverschijnselen geeft het bijna niet, want het verslavingsproces bij alcohol gaat langzaam.

„Mensen moeten acht jaar of langer dagelijks drinken voordat lichamelijke afhankelijkheid ontstaat. En die is altijd binnen een week te compenseren met een lage dosering slaap- en kalmeringsmiddelen. Dan ben je van de lichamelijke gevolgen af. Het afkicken is dus vergeleken met andere drugs niet moeilijk.”

 

Tips om te minderen

Wil je minder gaan drinken, reken dan niet op steun uit je omgeving maar volg de volgende adviezen:

Drink alleen bij sociale gelegenheden: met anderen, wanneer er iets te genieten valt. Ga daarna niet autorijden.

Zorg dat je niet elke dag drinkt. Minstens twee dagen in de week moet je alcohol laten staan om gewenning en lichamelijke afhankelijkheid tegen te gaan. Zorg dat jij de baas blijft over alcohol, de alcohol niet over jou.

Drink nooit als er problemen zijn. Als je een borrel pakt omdat je moe bent, gespannen bent of tegen een griep aanhikt, gebruik je een genotmiddel als geneesmiddel. Daarmee leer je je lichaam dat drinken helpt bij problemen, en loop je risico op verslaving. Je problemen blijven ondertussen op je wachten – of komen later versterkt terug.

Voor meer tips:

www.teleac.nl/minderdrinken  ,

www.dekaterkomtlater.nl  ,

Start Omhoog