Citaten uitVan de vader moet je het niet hebbenLaura van Baars - Trouw, 11/10/07 Twintig jaar emancipatiebeleid heeft niet geleid tot een betere zorgverdeling tussen ouders. En daar lijkt minister Plasterk zich in de nieuwe emancipatienota bij neer te leggen. [... ...] [Peter-Paul] Verbeek, filosoof, en zijn vrouw, onderwijskundige, werkten allebei vier dagen als universitair docent aan de Universiteit Twente. [...]
[...] Het is best zwaar, vindt Verbeek, carrière maken en tegelijkertijd drie dagen per week zelf voor de kinderen zorgen. Je hebt minder tijd voor elkaar, en je komt vaak slaap tekort. Maar hij is nog steeds blij dat zijn vrouw en hij het op deze manier hebben geregeld.
[...] In de nota ’Meer kansen voor vrouwen’, die minister Plasterk van emancipatie onlangs presenteerde, speelt de man als verzorger nauwelijks een rol. De nieuwste emancipatienota richt zich voornamelijk op het vergroten van de arbeidsparticipatie van vrouwen, en het bevorderen van hun economische zelfstandigheid. Zij moeten langer werken om de kosten van de vergrijzing kunnen dragen. Bovendien moeten vrouwen, die per uur 21 procent minder verdienen dan mannen, gelijk beloond worden. Zij moeten ook beter vertegenwoordigd zijn in topfuncties. [...] De de voormalige directeur van de Gezinsraad, Erna Hooghiemstra [...] constateert dat de verdeling van zorgtaken tussen ouders decennialang wél een speerpunt in het emancipatiebeleid was. Arbeidsparticipatie en verdeling van zorgtaken zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Het is ook niet zo dat de doelstellingen op het gebied van
zorgverdeling al gehaald zijn. Het zorgaandeel van mannen is tussen 1995
en 2005 afgenomen, van 21,2 uur naar 20 uur per week.
Maar Koser Kaya mist de visie op de rol van de man bij emancipatie.
Dat zie je volgens Van Essen ook weer aan de emancipatienota van Plasterk.
Toch hebben ook mannen, zeker over de lange termijn bekeken, een ontwikkeling doorgemaakt. [...] Mannen zijn er in de afgelopen tien jaar steeds meer van overtuigd geraakt dat zorg binnen het gezin een gedeelde verantwoordelijkheid is, bleek uit de Emancipatiemonitor 2006. Mannen zijn geëmancipeerder gaan denken. Hooghiemstra:
„Er bestaat in Nederland een conservatief beeld van vrouwen”, vindt Koser Kaya. [...] Altijd weer die vraag aan de moeder: ’hoe lang gaat jouw kind naar de crèche?’ [...]
De cultuur waarin het vanzelfsprekend is dat de vrouw werktijd inlevert zodra er kinderen komen, hindert Peter-Paul Verbeek ook wel eens.
Verbeek is blij dat hij geen vader is die alleen tijdens vakanties tijd voor zijn kinderen heeft. [...] De Emancipatiemonitor 2006, een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), wijst echter wat anders uit, namelijk dat mannen met een full-timebaan gelukkiger zijn dan mannen met een parttimebaan. Volgens hetzelfde onderzoek zijn vrouwen met een deeltijdbaan en een voltijd werkende partner, en vrouwen die evenals hun partner een deeltijdbaan hebben, ook het meest tevreden over hun situatie.
[...] Als in het moderne emancipatiebeleid de rol van de man verdwijnt, dreigt een versmalling van het begrip emancipatie. In de Emancipatiemonitor 2006 constateerden het CBS en SCP al dat emancipatie steeds vaker wordt gelijkgesteld aan arbeidsparticipatie van vrouwen. Hiermee is het begrip emancipatie ver af gaan staan van wat het oorspronkelijk betekende, namelijk het verminderen van de ongelijke machtverhoudingen tussen de seksen. Volgens de Emancipatiemonitor 2006 is één van de belangrijkste vragen van de toekomst of machtverhoudingen écht gelijker zijn geworden. Op die vraag geeft de nota van Plasterk geen antwoord.
[...]
|