Vorige Start Omhoog

Citaten uit

'Ook zonder de islam blijft zij onderdrukt'

Wilfred van de Poll - Trouw, 23/10/10

Vrouwen in islamitische landen zijn tweederangsburgers, zegt journalist Rob Vreeken. Maar of dat aan de islam is te wijten?

„Het gaat om een hele waaier aan factoren. Religie speelt maar een marginale rol.”

Stel dat de islam er morgen opeens niet meer zou zijn, wat zou dat dan betekenen voor de positie van vrouwen in wat nu islamitische landen zijn?
Zouden zij, bevrijd van tirannieke ayatollahs, als bij toverslag veranderen in onafhankelijke, mantelpakjes dragende feministen?

Onzin natuurlijk, zegt journalist Rob Vreeken. Toch is dit wel wat islamcritici volgens hem lijken te denken.

„Roei de islam uit, roepen zij, want zodra die religie verdwijnt, verdwijnt ook de onderdrukking van de vrouw.”

Vreeken publiceerde onlangs het boek ’Baas in eigen boerka’, om te laten zien dat de werkelijkheid complexer is.

„De positie van vrouwen in de islamitische wereld wordt bepaald door een hele waaier aan maatschappelijke en economische factoren. Daar is de godsdienst er één van – niet de geringste, maar ook niet de meest dominante.”

[...]

Vreeken noemt vrouwenbesnijdenis als voorbeeld.

„Veel mensen denken dat die wordt voorgeschreven door de islam, maar dat is niet zo. Vrouwenbesnijdenis is een cultureel en tribaal verschijnsel, dat je met name in Afrika tegenkomt. Het komt daar voor in islamitische én in christelijke landen, zoals Ethiopië.’’

Toch komt vrouwenbesnijdenis vooral voor in islamitische landen. En in de beleving van veel moslims heeft religie er wel degelijk mee te maken.

„Dat klopt. Vrouwen besnijden hun kinderen vaak omdat ze denken dat het van de godsdienst moet. Dan kan ik wel komen aanzetten met mijn verfijnde onderscheid tussen cultuur en religie, maar wat hebben zij daar aan?”

Je zult dus ook die religieuze beleving moeten veranderen om vrouwenbesnijdenis uit de wereld te helpen.

„Ja. Je moet bijvoorbeeld proberen om de plaatselijke imams om te praten. Dat wordt in de praktijk ook vaak gedaan. Mensenrechtenorganisaties halen er dan een islamitische godsdienstdeskundige bij, die uitlegt dat vrouwenbesnijdenis nergens in de Koran of in de islamitische traditie voorkomt. Zo’n imam blijkt dan vrij makkelijk te overtuigen. Want vrouwenbesnijdenis komt dus echt niet in de Koran voor.”

En hoe zit dat met polygamie?

„Dat is een groter probleem. Polygamie wordt wel toegestaan door de Koran en is ook verankerd in het familierecht van bijna alle moslimlanden – met uitzondering van Turkije, Tunesië en landen in Centraal-Azië. Dat familierecht is gebaseerd op de sharia, het islamitische recht. [...] Voordat je zo’n wet kunt veranderen, moet er heel wat water door de Nijl stromen. De religie is onaantastbaar.”

Toch is religie niet bepalend voor de positie van de vrouw in moslimlanden, zegt u.

„Islamitische culturen zijn overwegend vrouwonvriendelijk van aard, dat moet je gewoon vaststellen. Maar komt dat door ’de’ islam? [...]
Ik kijk liever hoe het er concreet aan toegaat in islamitische landen. En dan constateer ik inderdaad dat vrouwen in die landen als tweederangsburgers worden behandeld. Net als trouwens in heel veel andere landen – islamitische landen hebben niet het patent op vrouwonderdrukking.”

Maar ze onderdrukken vrouwen dus wel, volgens u?

„Ja, maar je moet uitkijken met die term. De sharia bevat bijvoorbeeld ook wetten die je vrouwvriendelijk kunt noemen, zoals de plicht van mannen om hun vrouw te onderhouden. Het grote nadeel daarvan is dat vrouwen in een afhankelijke positie worden gehouden.

Maar dat laat onverlet dat vrouwen wél verzorgd worden door hun man. Als gewone volksvrouw in Zuid-Teheran geef je dat voorrecht niet zomaar op.

Ook polygamie wordt niet door alle vrouwen als een probleem ervaren. Vooral in Senegal trof ik bij veel vrouwen een soort gelatenheid aan. Ze aanvaardden hun lot. ’Zo gaat het nu eenmaal’, zeiden ze.”

Vinden vrouwen in de islamitische wereld dan zelf wel dat ze onderdrukt worden?

„Islamitisch feminisme is getalsmatig erg marginaal. Maar dat betekent niet dat alle andere vrouwen blij zijn met hun positie. [...]”

Wat kan vrouwen in moslimlanden helpen zich te emanciperen?

„Dé motor achter vrouwenemancipatie is onderwijs. Beter geschoolde vrouwen kregen betere banen en zijn mondiger. [...]

„Ook belangrijk is het ontstaan van kleinere gezinnen. Dat is voor ons iets vanzelfsprekends, maar voor moslimvrouwen betekent het een revolutionaire verandering. [...].”

Kan de islam ook een positieve rol spelen bij emancipatie?

„Nee, ik heb daarvan geen voorbeelden gezien. Al putten moslimfeministes zelf wel een bevrijdende boodschap uit de Koran. Wat de Koran zegt over vrouwen is een verbetering ten opzichte van de toenmalige cultuur, beweren deze feministen. [...]

„Het probleem is natuurlijk dat dit een contextuele en dynamische lezing van de Koran vereist. Maar die is uit den boze voor moslimtheologen. De Koran kan niet nog een keer geschreven worden of op maat worden gemaakt voor de moderne tijd. Met déze Koran moeten we het tot in alle eeuwigheden doen.”

Vorige Start Omhoog