Door Rinskje Koelewijn,
NRC 25 feb 2004
Het openbaar ministerie moet vaker voor de rechter eisen dat leraren die een zedenmisdrijf hebben begaan, de lesbevoegdheid wordt ontnomen. Dat heeft minister Donner (Justitie) de Onderwijsinspectie laten weten.
Bij dit artikel:
ACHTERGROND - Pedoseksueel kan al geweerd worden . | |
HOOFDARTIKEL - Gedragsverklaring |
Ontneming van de lesbevoegdheid is een sanctie die in de Onderwijswet voorkomt, maar die vrijwel nooit wordt geëist door officieren van justitie. Een rechter legt die strafmaatregel dan meestal ook niet op. Een leraar die een minderjarige misbruikt, kan zijn lesbevoegdheid tijdelijk kwijtraken of een beroepsverbod krijgen, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om nog op een andere school aangenomen te worden.
,,Wij tamboereren al jaren op die mogelijkheid'', zegt D. van Rhee, leidinggevende van de vertrouwensinspecteurs van de Onderwijsinspectie. ,,We hebben het in de vergadering van hoofdofficieren aan de orde gesteld en onder de aandacht gebracht van individuele offieren. De reactie is vaak: 'O, ik wist niet dat dat kon'.''
Jaarlijks krijgt de Onderwijsinspectie 200 klachtmeldingen. Het merendeel betreft seksuele intimidatie. Bij vijftig tot vijfenzeventig meldingen gaat het om een zedenmisdrijf. De helft van die zaken (tussen de dertig en veertig) eindigt in een veroordeling.
Maar een beroepsverbod staat niet op iemands voorhoofd, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. ,,Het blijft van belang dat een school de achtergrond van elke nieuwe leraar checkt.'' Scholen zijn verplicht een verklaring omtrent gedrag (VOG) op te vragen, waarbij onder andere gekeken wordt of een kandidaat ooit veroordeeld is.
Vanaf 1 april zal de minister van Justitie zelf de VOG gaan verstrekken, waarbij het ook mogelijk wordt recente of nog lopende strafzaken te onderzoeken. Aanklachten en sepots worden dan ook meegewogen om uit te maken of iemand geschikt is voor de functie.