Vorige Start Omhoog Volgende

Wat kost een trein?

Tegenwicht weblog # 12 - 18 april 2005

Een half miljoen, dus twee vernielde treinen kosten de samenleving een miljoen euro.

Op 17 april 2005 nadert een trein vol Ajax supporters het stadion te Rotterdam, waar tegen Feyenoord zal worden gespeeld. Geen Ajax supporter heeft het stadion bereikt. Men trekt aan de noodrem en stopt de trein. Feyenoord supporters ontdekken de trein en beginnen deze flink te bekogelen. De ME springt er moedig tussen maar het is al te laat. De trein en de bovenleiding zijn te erg vernield en de trein kan niet verder en er worden bussen besteld. De Feyenoord aanhangers richten hun agressie nu op de ME.

Een andere trein is nog onderweg. Ook hier: noodremgebruik, brand en andere vernielingen. De burgemeester ontzegt de supporters de toegang en beveelt de trein terug te keren. Nu, veel verder kwam deze niet. Ook hier treedt de ME op en worden bussen besteld. Het treinverkeer rond Rotterdam is uren lang ontregeld. Talloze reizigers stranden.

Wat kost zoveel uren vertraging voor zoveel reizigers? Wat kost al die politie-inzet? Wat kosten al die bussen voor de terugreis? Voer voor economen, maar ook bij niet-economen komt nu toch wel een vraag op:

Is hier nu niet eens een grens bereikt?

Het betaalde voetbal kost de samenleving tonnen. Juister gezegd: het gedrag van de supporters. Merkwaardig genoeg schijnt het te gaan om mensen die doorgaans heel gewoon een baan en een gezin hebben en zich daar wel kunnen beheersen. Voor zo'n wedstrijd wordt er wel het nodige ingenomen aan alcohol en meer. Dan verenigt men zich en treedt het massa-effect op: de brave huisvaders of werknemers veranderen gezamenlijk in een agressieve meute.

"Voetbal is passie", zegt men wel. Nu, dan wel een fiks agressieve passie. De spreuk "Voetbal is oorlog" komt dan toch eerder in de gedachte. De passie en de oorlog zijn beide volstrekt irrationeel, inderdaad puur passie. Mensen van een andere stad of club worden ineens niet meer als medemensen gezien maar als aan te vallen vijanden. Men wacht niet op de confrontatie of schrikt ervan, nee, men zoekt 'm op en organiseert 'm bewust vooraf.

Terecht komt nu in elk geval de discussie los of hier nu niet eens een grens is bereikt en of we als samenleving inderdaad duidelijker grenzen moeten gaan stellen aan deze agressie, deze irrationele passie die met sport niets meer te maken heeft, laat staan met sportiviteit.

Tegenwicht nodig

Bij toeval heeft Tegenwicht hier juist een stuk over geschreven:

Opinie # 35 Voetbalvandalisme - Hoort het er nu eenmaal bij? 
Het is niet 'normaal' en het hoort er niet ‘nou eenmaal’ bij. Dan rijst toch de vraag naar het waarom. Waarom doen supporters deze zinloze en vervelende handelingen? Wie zijn deze vandalen en zijn het eigenlijk wel supporters?

Kijk meteen even op "Wat is nieuw?" want er is nog meer bijgekomen.

 

Vorige Start Omhoog Volgende