Start Omhoog

Citaten uit

Staten trekken hun grenzen ook in cyberspace

Martijn Roessingh; Trouw 19 mei 2007

Een toenemend aantal overheden beseft welke potentie het internet heeft om hun gezag te ondermijnen, concluderen de onderzoekers van het OpenNet Initiative in hun rapport. En zij handelen ernaar. Dat landen als Zimbabwe en Rusland juist niet aantoonbaar filteren, wijten zij aan de gebrekkige internettoegang in die landen. Als internet heel veel gebruikt wordt in een land, is het zeker dat autoritaire staten gaan proberen het te beheersen.

[...] 

Met de nieuwe technieken kunnen staten hun politieke grenzen op de aardbol doortrekken naar cyberspace. Binnen die nieuwe opgerichte muren kunnen de regeringen de burgers sturen in hun sociale gedrag en beperken in ongewenst activisme. Het is de virtuele pendant van het controleren van reisverkeer.

Een goed voorbeeld is China. 

Niet Zimbabwe, maar Ethiopië is de schurk 

Er zijn sterke geruchten dat China het Zimbabwaanse regime geholpen heeft internetgebruik onder de duim te houden. [...] 

Als grote verrassing van Afrika valt een andere, minder bekende, dictatuur door de mand: Ethiopië blokkeert talloze anti-regeringswebsites en miljoenen weblogs van Blogger, een dagboekgemeenschap van Google. De regering ontkent, en gooit het op ’technische problemen’. Ethiopië is een trouwe bondgenoot van de VS, dat ook de oorlog in Somalië gedoogt.

Er internetten trouwens extreem weinig inwoners: twee per duizend in 2004. Wel heeft het land een levendige groep bloggers, waaronder een paar anonymi in Addis, en velen uit de grote groep politiek actieve vluchtelingen in de VS en Europa. Zie www.ethioforum.org 

Het land sloot na 2002 tienduizenden internetcafé's vanwege ’gebrekkige brandveiligheid’, maar volgens critici wilde de overheid eigenlijk de vrijplaats blokkeren die het internet voor jongeren was geworden. De censuur werkt bovendien veel subtieler. 

Zoekmachines staan onder druk om bepaalde gezochte informatie niet boven te laten komen [...].
Kritische buitenlandse sites worden in hun geheel geblokkeerd [...]. 
Providers zijn verantwoordelijk gemaakt voor de inhoud van de websites die ze hosten, en moeten de privé-gegevens verschaffen van internetsurfers die ongewenste sites zoeken of ’staatsgeheimen’ mailen. 
De meest kritische webloggers worden vastgezet, waarna anderen zichzelf beperken om aan dat lot te ontkomen. 
In internetcafé's moet iedereen zich eerst registreren.

[...] Simon Hania, technisch directeur van de Nederlandse provider Xs4all [...] wijst erop dat ook in Nederland en de rest van Europa de roep toeneemt om ’burgers te beschermen tegen de vuiligheid en viezigheid op internet’. Zo sprak de coördinator van terrorismebestrijding Joustra er onlangs zijn zorg over uit dat ’haatzaaiende websites’ niet worden geblokkeerd. 

[... .. ...] 

Volgens pessimisten dreigt het internet zo steeds meer de geografische begrenzingen van de staten in de wereld te volgen. De uitvinders van internet hadden het zich anders voorgesteld.

Start Omhoog