Vorige Start Omhoog Volgende

Blog over blogs

Een hommage aan moedige mensen

Tegenwicht weblog # 100 - 17 december 2007

Weblog # 100 gaat over weblogs, en wel over speciale, en over journalistiek, in het bijzonder in landen waar dit zeer moeilijk is en veel moed vergt.
 

[*] Daf'tar al-yîû'mîyâti al-maw'qih 
(= weblogboek) 

Birma

Nog maar kort geleden hebben wij hier het nieuws uit Birma kunnen volgen: de demonstraties van de monniken, de arrestaties, de protesten, t/m althans een aantal vrijlatingen.

Birma is zeer gesloten, maar mensen wisten toch berichten naar buiten te krijgen via weblogs en chatsessies. 
 

Chatsessies en weblogs ondermijnen onvrije regimes - Thalia Verkade, NRC Handelsblad 27 september 2007 
Het nieuws uit Birma bereikt de  buitenwereld via chatprogramma's en blogs. Ook dissidenten elders communiceren steeds meer via internet. De staat krijgt er moeilijk grip op.

Media in M-Oosten zwaar ingeperkt; ANP / NRC 6 februari 2007 
In het hele Midden-Oosten worden journalisten die niet conform de wensen van hun regeringen berichten, bedreigd door de staat, vervolgd en gevangen gezet.

Egypte

Enkele namen mogen met ere genoemd worden:

Alaa Seif al-Islam werd in 2005 gearresteerd nadat hij het inslaan van de politie op demonstrerende vrouwen had gepubliceerd. Via zijn blog organiseerde hij een demonstratie voor de rechters die ongeregeldheden bij de verkiezingen aan de kaak hadden gesteld. 'Dus' werd hij opgepakt.
 
Rami Siyam, webnaam Ayyoub, gearresteerd eind 2006
 
Abdul-Karim Suleiman Amer (Karin Amer), 22 jaar, student rechten, de eerste veroordeelde weblogger in Egypte, kreeg vier jaar wegens "belediging van de islam en de president" - lees: kritiek op fundamentalisten en Mubarak. Van de universiteit gegooid na kritiek op het religieuze onderwijs. Schreef over rechten van vrouwen en minderheden. Zijn vader verstootte hem en bepleitte de doodstraf. Een golf van protest op andere blogs mocht niet baten.
 
Alaa Abdul Fatah, in 2006 opgepakt wegens het schrijven van "staatsondermijnende teksten"op zijn blog.
 
In 2005 brachten burgers op hun blogs verslag uit van de vele ongeregeldheden bij de stembusgang. 'Dus' volgde een golf van arrestaties.
 
Andere bloggers, waaronder Wael Abbas, stelden (seksuele) martelingen en intimidaties door de politie aan de kaak, onder andere met opnamen gemaakt per mobiele telefoon. De politie verspreidde de beelden ter vernedering (van Emad al-Kabir, 21 jaar), een blogger plaatste de beelden. De minister noemde dit (de blogger, niet de politie) "onpatriottisch". Mobieltjes en camera's zijn nu verboden in politiebureaus : geen beeld, geen bewijs.
 
Anderen die getuigden van deze mishandelingen zijn Mohammed al-Sharkawi (24) en Amgad Mukhtar Hussein (27). Zij trotseerden de schande die zo zwaar telt in die cultuur daar.
 
Abdul Monem Mahmood, onderzoeker inzake de mensenrechten, is een van de vele in 2007 en eerder gearresteerde bloggers die scxhendingen van de mensenrechten aan de kaak stelden (NRC 27 april 2007).

Dit waren bloggers. Met schrijvers en journalisten is het in Egypte al niet beter gesteld: 

Hatem Mandouch Mahram, hoofdredacteur van Al-Naba, is nog onlangs veroordeeld wegens het plaatsen van een foto van de actrice  Hala Sidky. (NRC 27 nov. 2007)
 
Abdel Moati Hegazi, schrijver, en de dichter Helmi Salim veroordeeld wegens "godslastering" (NRC 22 aug. 2007).
 
Ibrahim Eissa, hoofdredacteur, veroordeeld omdat hij schreef over de kwakkelende gezondheid van de president (79), "wat zou kunnen leiden tot negatieve gevoelens onder het volk jegens de regering". 
 
Nawal al-Saadawi (75), arts, schrijfster en eens presidentskandidate, vluchtte voor haar veroordeling wegens "geloofsafval" waarop de doodstraf kan staan. 
 
Al veel eerder ontvluchtte Nasr Hamid Abu Zaid het land: hij moest van zijn vrouw scheiden 'omdat een afvallige niet met een moslimvrouw getrouwd kan zijn'. Hij had zijn twijfels geuit over de traditionele interpretatie van de Qur'an. Hij is nu hoogleraar in Leiden en Utrecht. 
 

Blogs uit de oudheid ...

Totalitaire staten zien bloggers meer en meer als vijanden - Eduard Padberg, Trouw 28 augustus 2006 - 
Weblogs worden in het Midden-Oosten steeds vaker gebruikt om stelling te nemen tegen de overheid. En daardoor ook steeds vaker geblokkeerd. 
Tot een jaar geleden was Alaa Seif al-Islam ....

Kritiek op islam levert blogger vier jaar cel op - Eduard Padberg in Cairo; Trouw 23 februari 2007 -
Blogs hebben invloed De eerste succesvolle internetactie in Egypte was in 2005 tijdens de verkiezingen. Burgers werden via blogs opgeroepen om rapport uit te brengen over de gang van zaken in de stemlokalen. [...] Een golf van andere acties volgde.

Politiemisbruik te volgen op internet; Egyptische bloggers publiceren opnames van seksuele marteling door de politie - Alexander Weissink, NRC Handelsblad 31 januari 2007 -
In Egypte hebben bloggers beelden van seksuele molestatie van arrestanten door de politie op internet gezet. Onpatriottisch, aldus de autoriteiten. De bloggers vrezen nu represailles.

Tweestrijd in Arabische blogosfeer; Carolien Roelants, NRC Handelsblad 24 februari 2007 -
De afgelopen dagen is er veel steun maar ook kritiek gekomen op de Egyptische weblogger Abdul Karim Nabil, die donderdag tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

Verkettering effectief tegen kritische schrijvers Egypte; Regime steunt juridische procedures wegens godslastering die individuele 
fundamentalisten aanspannen; Alexander Weissink; NRC 22 aug. 2007:
Steeds meer Egyptische schrijvers worden aangeklaagd door mensen die zichzelf beschouwen als beschermers van de islam. Het regime gaat daarin mee [...]. Er is tegenwoordig al snel sprake van heiligschennis in Egypte. [...] 
De zaak tegen Hegazi is slechts een van de vele zogeheten hesba-zaken tegen Egyptische schrijvers, journalisten en bloggers. Deze op islamitisch recht gebaseerde procedure maakt het mogelijk dat elk individu een ander kan aanklagen op beschuldiging van godslastering. Sommigen zijn in de gevangenis beland, anderen sloegen op de vlucht.

Het Westen heeft de Egyptenaren  verraden; Interview met aangeklaagde Egyptische hoofdredacteur Eissa; Alexander Weissink; NRC 2 okt. 2007:
"Er bestaat nog steeds vrije pers ondanks het gebrek aan persvrijheid, niet dankzij het bestaan daarvan. Het is te danken aan moedige journalisten die weigeren te buigen voor de repressie van het regime. Zij profiteren van de ongekend vrije 
beschikbaarheid en uitwisselbaarheid van informatie via internet, mobiele telefoon en satelliettelevisie."

De God van de heersers predikt onrecht; Gesprek met de Egyptische schrijfster Saadawi; Carolien Roelants, NRC 12 maart 2007 -
De Egyptische religieuze autoriteiten willen de schrijfster Nawal al-Saadawi vervolgen wegens geloofsafval. Daarom gaat ze naar Amerika.
"Ik ben eraan gewend te worden bedreigd," zegt ze. "Wanneer je aan iets bent gewend, ben je niet moe. Soms heb ik er wel genoeg van. Maar schrijven geeft me veel plezier. [...] Het plezier van creativiteit geeft me veel hoop. En hoop is macht. En daarom ben ik sterk. [...]"
 

Iran

"Volgens de laatste officiële schattingen gebruiken ruim zestien miljoen van de 71 miljoen Iraniërs het internet. Sinds de regering vanaf 2000 onafhankelijke kranten het zwijgen oplegde, begonnen journalistieke nieuwssites en kritische weblogs aan een geweldige opmars. Iraanse bloggers zijn een van de grootste webgemeenschappen in de wereld en Farsi de op twee na meest gebruikte taal in weblogs, meldden Iraanse internetspecialisten.
In 2004 begon de Iraanse regering met een harde aanpak van de bloggers. Veel van hen zijn inmiddels gearresteerd en veroordeeld tot soms lange celstraffen. Zoals de kritische geestelijke Mojtaba Lotfi (3 jaar en 10 maanden) en de populaire blogger Arasj Cigarsji (14 jaar). Een aantal bekende bloggers vluchtte naar het buitenland."
(Trouw 25 november 2006)

Geruime tijd zijn de universiteiten in Iran een bron geweest van verzet. Dit is echter gebroken doordat het regiem alle liberale studenten en docenten heeft weten weg te werken. Op de universiteiten heersen nu de baseej, de 'vrijwillige zedenpolitie' van ongeveer een miljoen leden (NRC 25 november 2006; Trouw 7 augustus 2006))

Van de vrije pers is weinig meer over. Projecten, ondersteund door HIVOS, vooral gericht op vrouwen, zijn stopgezet. Journalisten zijn gevlucht maar blijven berichten sturen naar Iran (NRC 26 mei 2007 & 4 oktober 2007).

De zedelijkheidswetgeving is afgrijselijk: in november 2007 stond de teller van de executies in 2007 al op 244 (Trouw 12 november 2007).

Blog uit het Iran van ooit ...

Buitenlands nieuws via internet taboe; Carolien Omidi, Trouw 25 november 2006 - 
De Iraanse regering heeft providers opgedragen de internetsnelheid te verlagen. Deze maatregel geldt voor thuisgebruik en internetcafé's maar niet voor bedrijven. 

«Womyn» van Iran; Marte Kaan en Eefje Blankevoort, De Groene Amsterdammer 18 augustus 2006 
Het islamitische bewind van Iran staat als een huis. De halve wereld praat over Iran. In eigen land zoekt de vrouwenbeweging naar de kleine gaatjes om het regime te ondermijnen: de gaatjes van internet.
Terwijl in de publieke ruimte in Iran nog altijd de strikte islamitische leefregels gelden en de media onder controle van de opperste geestelijk leider staan, vinden Iraniërs vrijheid in het virtuele domein. Er wordt geschreven over religie, kunst, politiek en seks. Teksten gaan ongecensureerd de wereld in, gelijkgezinden ontmoeten elkaar in de talloze chatrooms.
De omvang van de Iraanse gemeenschap op internet is aanzienlijk: Farsi is na Engels en Mandarijn de populairste taal op internet, het aantal Iraanse weblogs wordt op ruim honderdduizend geschat.

China

Dit grote land kent al 30 miljoen geregistreerd bloggers. "Online prikborden en blogs zijn de enige forums waarop Chinezen hun mening voor een breed publiek kunnen ventileren in een land waar alle media door de staat worden gecontroleerd." Onder hun eigen naam, dat wel, want anonimiteit is voor de providers taboe (NRC 22 aug 2007) 

De landelijke media mogen alleen 'goed nieuws' brengen. Blogs worden gecontroleerd; duizenden websites zijn onbereikbaar gemaakt. Meer dan 12.000 mensen ondertekenden een open brief. Gevolg: de initiatiefneemster Liu werd opgepakt (Trouw 15 okt 2007).


"[...] Shi [Tao] [...]kreeg hij tien jaar cel wegens het ’verspreiden van staatsgeheimen’. Hij had een buitenlandse mensenrechtenorganisatie een e-mail doorgestuurd met een waarschuwing van de overheid om niets schrijven over het neerslaan van de studentenopstand in Peking in 1989. De autoriteiten onderschepten Shi’s mailtje. Bij Yahoo vroegen – en kregen – ze het IP-adres van de verzender, waarna Shi kon worden opgepakt." -  Chinese journalist klaagt Yahoo aan om verstrekken gegevens; Trouw 12 juni 2007 

Zeker dertig journalisten en vijftig internetgebruikers zitten nu vast: activisten voor mensenrechten, milieu en vrijheid van godsdienst. (NRC 12 sept 2007).

Andere landen

Een stapel krantenartikelen, hier niet vermeld, leert dat het in Jordanië, Irak, Saoedi-Arabië, Azerbajdzjan, Afghanistan, Vietnam, Tunesië, Marokko en Rusland al even slecht is gesteld met de persvrijheid. Wijkt men uit naar het Internet, dan wordt ook daar vervolging ingezet en controle uitgeoefend. 

In China, Birma, Iran, Saoedi-Arabië, Syrië, Tunesië, Ethiopië en Soedan wordt het meest gefilterd op politieke of anderszins ongewenste inhoud. 

Wereldwijd zijn er in 2006 een honderd journalisten gedood en zaten er 125 vast. 

In Azerbajdjan zitten journalisten vast omdat zij de islam met het christendom vergeleken, omdat zij zeiden dat 'de Azebjdzjanse identiteit niet bestaat' en dat de cultuur daar verwant is aan die van Europa. 

Hier kan prinses Maxima zeggen dat 'de  Nederlandse identiteit niet bestaat'. In Nederland kan veel: er is vrijheid van meningsuiting. 
 

 
De staat beheerst het internet steeds beter
; Rapport: Censuur op internet in tientallen landen; Trouw 19 mei 2007 
De staat heeft talloze technieken in handen om het internet te censureren. 
In 25 van de 41 onderzochte landen vindt dit soort censuur plaats. In veel landen betreft het websites waar mensen kritiek spuien op de regering

Staten trekken hun grenzen ook in cyberspace; Martijn Roessingh; Trouw 19 mei 2007

Trots op Azerbajdzjan; Elsbeth Etty; column, NRC Handelsblad 23 oktober 2007 - 
Een schrijnend voorbeeld van journalisten die zowel de nationale als de religieuze identiteit zouden hebben beledigd, is de veroordeling van Samir Sadagatoglu en Rafik Tagi in Azerbajdzjan. 
[...] 
Boze moslims gingen de straat op, de journalist, zijn hoofdredacteur en hun familie werden met de dood bedreigd, een grootayatollah uit het buurland Iran riep in een fatwa op om het tweetal te doden. 
 

Nederland

Dus hebben wij hier ook websites als geenstijl.nl. Daar is men bewust stijlloos bezig zaken aan te vallen en te onthullen. Geen der serieuze kranten vermeldden een vrijpartij van een wethouder in de fietsenstalling van het stadhuis: een privé-aangelegenheid. Totdat Geenstijl.nl de zaak onthulde, het betreffende vrouwelijke raadslid aftrad en de zaak politiek werd en dus wel gepubliceerd moest worden. Stijlloos - bewust. 

Ook hebben we extreem rechtse sites zoals die van de heer Wilders en zijn partij, naast ook extreem linkse. Ook zijn er Salafisten op het web die 'Het Westen' aanvallen. Er wordt aardig wat haat gezaaid op het web. Aan de PNVD gunt niet iedereen de vrijheid van meningsuiting, maar ook een site die deze partij en haar mogelijke aanhang ongeremd bestrijdt gaat velen te ver. Anderen zit het weer dwars dat op sites als geenstijl.nl het publiek oordeelt zonder last te hebben van enige nuance - lees: veroordeelt. De neiging is dan wellicht 'verbieden die handel!'. Niet doen. De vrijheid van meningsuiting is een hoger goed dan 'fatsoen moet je doen'. 

Weblogs

In sommige landen is die vrijheid, voor zover nog in stand gehouden, een uitkomst - bijvoorbeeld voor de vrouwen in Saoedi-Arabië die, streng binnenshuis gehouden, massaal on line zijn gaan bloggen. Het vergt in veel landen veel moed om on line te gaan bloggen en om daar zaken die niet deugen aan de kaak te stellen. We mogen met respect aan deze mensen denken en hebben enkele van hun namen met ere genoemd.

Een jury heeft onlangs unaniem de winnaar aangewezen in de categorie 'beste collectief weblog'. De winnaar was www.wijblijvenhier.nl/ . Een verademing.

Ook Tegenwicht gaat maar door: op naar # 101 en verder! Die kat komt wel weer terug.

Vorige Start Omhoog Volgende