Citaten uitVleesindustrie begaat 2,7 miljard overtredingen per jaarJoop Bouma - Trouw, 21 mei 2014 De veesector grossiert in schending van het dierenwelzijn, zeggen Dier & Recht en Varkens in Nood. Maar er wordt amper tegen opgetreden.In 2013 hebben veehouders zich minstens 2,7 miljard keer niet aan wettelijke regels voor de zorg aan dieren gehouden. Maar maatregelen volgden niet. Het ging daarbij om zo'n 500 miljoen dieren, zeggen dierenwelzijns-organisaties Varkens in Nood en Dier & Recht. In een stevig rapport sommen zij op wat er schort aan de bejegening van vee. Een greep:
LongproblemenHet zijn, strikt genomen, stuk voor stuk wetsovertredingen. Dier & Recht en Varkens in Nood hebben de uitkomsten van tientallen wetenschappelijke studies over dierenwelzijn afgezet tegen de dagelijkse praktijk in de Nederlandse vee-industrie. Volgens directeur Hans Baaij van de twee samenwerkende organisaties, worden in Nederland 33 wetsartikelen en Europese richtlijnen stelselmatig overtreden in de intensieve veeteelt. [...] De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk nog deze zomer over het rapport. [...] Amper toezicht[... ... ...] Madelaine Looije, onderzoekster bij Varkens in Nood en Dier & Recht, stelt dat de rapportage een gapend gat blootlegt tussen wetgeving en praktijk in de intensieve veeteelt.
Staatssecretaris Dijksma vindt het probleem niet schrijnend. [...] Nederland heeft, schrijft Dijksma aan de Kamer, doelbewust gekozen voor verbetering van de kwaliteit van de veehouderij. Het voorkomen van brandwonden hoort daarbij, aldus de staatssecretaris. Veehouders bij wie dit soort letsel te vaak voorkomt, moeten maatregelen treffen. NVWA[...] De kritiek van Dier & Recht en Varkens in Nood spitst zich toe op de nationale toezichthouder NVWA. In tien jaar zijn er bij de [Nederlandse] Voedsel- en Waren Autoriteit 1500 arbeidsplaatsen verdwenen. [...] Volgens de studie ziet de NVWA niet toe op uitvoering van Europese richtlijnen. Minister Kamp en staatssecretaris Dijksma spraken ook dat tegen in de brief aan de Tweede Kamer. Looije:
In de praktijk worden veehouders zelden aangepakt, aldus het onderzoek. En waar wel een proces-verbaal wordt opgemaakt, volgt later vaak een sepot door het Openbaar Ministerie. [...] Toezichthouder: Dierenwelzijn is verbeterdDoor intensieve handhaving van wetgeving is het dierenwelzijn op vijftig veeteeltbedrijven in 2013 sterk verbeterd, aldus een recent persbericht van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit NVWA. Verscherpt toezicht op de bedrijven is niet langer nodig, aldus de toezichthouder, die vorig jaar 325 bedrijven extra in de gaten hield vanwege risico's op dierverwaarlozing. Volgens Dier & Recht en Varkens in Nood toont het persbericht aan dat het toezicht van de NVWA faalt.
De organisaties staan niet alleen in hun kritiek op het toezicht in de veesector. Vorig jaar concludeerde de Algemene Rekenkamer na onderzoek dat
Voor varkens en vleeskuikens is er ruimte voor verdere verbetering, aldus de Rekenkamer. Initiatieven om het dierenwelzijn te bevorderen, verschuiven van het ministerie naar de sector zelf, terwijl op de NVWA zwaar werd bezuinigd. Dat leidde niet tot een verbeterde naleving van de welzijnsregels, aldus de Rekenkamer.
Aldus de rapportage van 's lands financiële toezichthouder. Met andere woorden: het financiële belang van de intensieve veeteelt gaat voor. In 2011 bracht de intensieve veehouderij in Nederland bijna 9,5 miljard euro op. De sector telde toen
De NVWA zelf is positief over de eigen prestaties. Volgens het persbericht van half maart zijn er vorig jaar meer dan 2200 meldingen gedaan over dierenwelzijn. Dat waren er het jaar ervoor nog 1700. Op basis van de meldingen zijn er op bijna 1700 bedrijven inspecties uitgevoerd. [... ... ...] Bij twaalf bedrijven zijn er vorig jaar totaal 669 dieren afgevoerd van het bedrijf wegens een direct risico voor welzijn en gezondheid. Daarbij ging het in hoofdzaak om runderen, paarden en pony's.
Volgens de NVWA is een slagvaardiger toezicht mogelijk geworden doordat vorig jaar de nieuwe Wet Dieren van kracht is geworden. [...] |