Start Omhoog  

Oma's, opa's & anderen 

Breure, Bernice, Iedereen blij; Ouderen vaker 'zomaar' opa en oma; Wegener Dagbladen, 14 maart 2002 

Ook ouderen zonder kleinkinderen willen nog wel eens naar Madurodam. En kinderen zonder opa of oma hebben baat bij een 'tweede huis'. Bemiddelingsbureaus voor 'lease-grootouders'zijn dan ook in opkomst. 
Het is heel simpel, legt de 11-jarige Robert Damstra uit. "Ik leer hier over hoe het was toen ik nog niet geboren was. En ik leer hen over nu." [...] 
Moeder Francien is erg blij met de nieuwe grootouders van haar zoon. [...]
Belgisch onderzoek toont aan dat ouderen veel baat hebben bij contact met kleinkinderen. Ze worden er actiever, gelukkiger en zelfs gezonder van.

Kok, Annemarie, Een man als oppas: alleen op papier; Trouw, 2002-09-06

Mannen, allochtonen, alleenstaanden en zestigplussers: ook zij kunnen prima gastouders zijn voor kinderen van werkende ouders. Zeker nu het tekort aan gastouders groeit. Tenminste, dat wijst een Gronings onderzoek uit. Maar is het idee ook in de praktijk kansrijk?

Penninx, Kees, Generatiegrenzen moeten weg, Wegener Dagbladen, 5 april 2002 

Leeftijdsgrenzen zitten nog steeds in onze structuren en in onze hoofden. Wij leven in een naar leeftijd gesegmenteerde samenleving. [...] Zo is een samenleving van aparte leeftijdsenclaves ontstaan. [...] 
We kennen de uitspraak 'It takes a village to rear a child' ('Er is een dorp nodig om een kind op te voeden'). We kunnen ook zeggen: er is een hele stad nodig opdat wij allemaal waardig ouder kunnen worden.

Phillips, Angela, Het zelfrespect van jongens hangt af van een zeer betrokken man; Vertaling van: 
Boy's self-esteem depends on 'Highly Involved Men', The Guardian, 17 maart 1999 

Vergeet de gevoelige man en zijn tegenpool, de met bier gevulde bink. Er is een nieuwe en positievere model-man ontstaan: de zeer betrokken man ('Highly Involved Man - HIM'). Hij is de sleutelfiguur bij het opbouwen van zelfrespect en slagen in het leven van jongens, aldus een rapport dat dinsdag jl. gepubliceerd is. 
De kwaliteit van zijn relatie met de man in zijn leven maakt het verschil uit tussen de jongen met zelfvertrouwen en zijn leeftijdsgenoten. De man hoeft niet bij hem te wonen en hoeft zelfs niet zijn vader te zijn, maar hij moet belangstelling voor de jongen hebben. Negen van de tien Britse jongens met een zeer betrokken man in hun leven bevonden zich in de hoogste 25 procent van de in het leven geslaagde jongens in het onderzoek, terwijl de minst geslaagden veelal nogal afstandelijke vaders hebben die hun leren dat 'jongens niet huilen'. 

Schuthof, Minke, Jong en oud gaan prima samen; Minke Schuthof, Deventer Dagblad 16 september 2002

"Ouderen reageren altijd heel enthousiast op kleine kinderen. Als er een collega met een baby langskwam bijvoorbeeld, zag je ze helemaal opleven." [...]

Spiering, Hendrik, Oma erecta; De antropologie heeft de grootmoeder ontdekt; NRC, 23 november 2002

Niet dankzij de jacht, maar dankzij de grootmoeder heeft de mens zich ontworsteld aan een bestaan als chimpansee-achtig wezen, aldus de antropologe Kirsten Hawkes. Maar ook in de pre-moderne samenleving hebben kinderen met een grootmoeder meer kans om te overleven. Een verslag van het oma-front.  [...]
"Het is onder sociologen al langer bekend dat kinderen profiteren van een extended faimly, die groter is dan het kerngezin. [..] Maar nu pas wordt duidelijk dat de hulp van buiten het kerngezin een zeer oude leefwijze is, die evolutionair gunstig was en zelfs cruciaal voor de ontwikkeling van de mens. "

 

Start Omhoog