Citaten uitGeloof in Glen Mills bleek een hypeIris Pronk, Trouw 26 maart 2010 Het doek is definitief gevallen voor ’boefjesschool’ Glen Mills. Opvolger ’De Sprint’ moet deze zomer dicht. Volgens critici was het een ’hype’, geen bewezen aanpak van criminele jeugdbendeleden.
Het is zomaar een greep uit de wilde verhalen die vanaf 2007 aanzwollen over deze ’boefjesschool’ in Wezep. De School voor Winnaars, zoals het uit Amerika overgewaaide concept ook wel heette, werd bij de start in 1999 met gejuich ontvangen. Eindelijk was er een ’oplossing’ voor jonge criminelen, die groepsgewijs de grootstedelijke straten onveilig maakten. Glen Mills zou ze met een haast militaire, hiërarchische en op groepsdruk gebaseerde methode weer in het gareel krijgen. [...] Iedereen geloofde in het succes van de Amerikaanse aanpak, schrijft journalist John Maes in zijn boek ’Glen Mills. Het verhaal van een omstreden experiment’ (2008). [...] Vooral de VVD was enthousiast over de ’harde aanpak’ van de crimineeltjes, die door goed gedrag konden opklimmen in de hiërarchie en elkaar moesten controleren. Maar kritiek was er ook al vroeg, vooral in wetenschappelijke kringen. Hoogleraar Weijers:
Jarenlang schermde de directie van de Nederlandse boefjesschool met een succespercentage van 70 procent. Maar dat percentage bleek niet onderbouwd, en werd door een justitierapport uit 2007 hard onderuit gehaald. Vier jaar na vertrek uit Glen Mills bleek 78 procent van de jongens opnieuw één of meer misdrijven te hebben gepleegd. Daarmee lag het recidivecijfer van de school hoger dan dat van jeugdgevangenissen. [...] Vonk zette vorig jaar met De Sprint een flink vernieuwde methode neer, die onder meer een grote betrokkenheid van de ouders inhoudt en uitgebreide, individuele begeleiding van de jongens in hun thuissituatie.
Maar ’het goede van Glen Mills’ bleef volgens haar behouden: de jongens worden het eerste half jaar nog steeds als groep aangepakt. Deze ’koningen van de straat’, die in Kanaleneiland (Utrecht) of Slotervaart (Amsterdam) vochten om de grootste ring en het lekkerste meisje, moeten eerst leren om zich ’positief normatief’ te gedragen. Dat doen ze onder druk van hun leeftijdsgenoten. Andere methoden helpen niet, aldus Vonk:
Maar volgens hoogleraar Weijers is deze aanname
In Glen Mills én De Sprint werd de zwakte van deze jongens – groepsafhankelijkheid – uitvergroot, zegt Weijers:
Ook Peter van der Laan, bijzonder hoogleraar reclassering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, wijst al jaren op de nadelen van de groepsgewijze methode van Glen Mills. De school viel volgens hem in de categorie ’hypes’:
Hij hoopt dat de politiek in de toekomst experimenten als Glen Mills eerder laat doorlichten. In plaats van geld te investeren in een methode die volgens hem balanceerde ’op het randje van nattevingerwerk’. |