Storm met een staartjeGeld, God, politiek, racismeWeblog Tegenwicht # 35, 9 oktober 2005 De orkaan Katrina die over New Orleans tekeer ging, legt voor ons verbazingwekkende zaken bloot. GeldHet is haast niet te geloven, maar het blijkt zo te zijn dat de rijke huizen in de VS op een dijk kunnen rekenen, maar de arme huizen niet.
Kapitalisme in zijn meest ruwe vorm: winst gaat voor welzijn en veiligheid. De politiek houdt dit, ondanks protesten van wateringenieurs, bewust zo in stand. Men zegt: "Een groot verschil met Nederland". Ook: "We kunnen van Nederland leren".
GodEven verbazingwekkend voor ons is de rol die religie speelt. Het blijkt dat de christenen in de VS vrij massaal denken dat het Einde der Tijden nabij is en dat het Armageddon is aangebroken. Dit is dus Gods Wil. Waarom zou men dan nog milieurampen willen voorkomen? Waarom zou men dan nog de uitstoot van kooldioxide verminderen en dijken bouwen ... en de industrie en het bestuur op kosten jagen?
PolitiekNaar aanleiding van incidenten komt steeds meer de hardheid van de politiek naar voren.
RacismeFormeel bestaat dit natuurlijk niet in de VS. De regering doet er uiteraard niet aan. Wel komt steeds meer allerdaags racisme naar boven, ook in het beleid, dat consequent de rijken, dus de blanken, bevoordeelt en de armen, dus de zwarten, arm houdt. In Nederland bracht Hans Feddema dit nog eens ter sprake in een ingezonden stuk in De Stentor van 22 september en Het Parool van 21 september, genaamd "Racisme steekt de kop op in VS en ook in Nederland". Dit stuk bracht op zijn beurt een stormpje teweeg. Hij legt namelijk een verbinding met de door hem eerder aan de kaak gestelde demonisering van de islam. Hij stelt dat men verhullend spreekt van islamkritiek, maar in feite doet aan demonisering. [*]
Hij noemt een lijstje namen op van schrijvers die in zijn visie die demonisering bevorderen door islamofobie aan te wakkeren. Hij verwijst naar Geert Mak en diens boekje met een waarschuwing tegen een hetze tegen de islam. Ephimenco reageert als door een spin gebeten en neemt zowel Feddema als Mak maar weer eens op de schop. Ephimenco vergeet dat hij en de anderen in alle vrijheid en openbaarheid gepubliceerd hebben en dat we dit lijstje nu al zo vaak gezien hebben dat we het wel kennen. Wie kaatst moet de bal verwachten. Laat het debat nog maar even doorgaan en, gesproken over religiekritiek, ook het Amerikaanse fundamentalistische christendom eens bekijken en niet minder het heilige geloof daar in winst, geld, kapitaal, kapitalisme.
|