In koeienletters in een zwart kader werd verteld, nu ja, geschreeuwd dus, dat het autoverkeer vastloopt en dus de economie stagneert en dat meer asfalt hiervoor de oplossing zou zijn. Ook de VVD-woordvoerder noemt gebrek aan asfalt "het eigenlijke probleem" - niet dus dat dat er te veel auto's zijn en te veel auto gereden wordt in een klein land als het onze. Om dit te bestrijden met een kilometerheffing is "een linkse droom" - linkse mensen dromen nu eenmaal, zelfs "verstokt", en zij scheppen "rookwolken" rechtse mensen hebben hun beide voeten op de grond, pardon, op de gaspedaal en nee, hun auto's scheppen geen rookwolken vol fijn stof. Bij de VVD en in de Telegraaf zijn de mensen altijd "hardwerkend" en zij hebben dus een auto nodig. Zij hebben "geen aanvaardbaar alternatief".
Rare jongens daar in India: die houden er heilige
koeien op na. Vuile lucht met fijn stofDe aanleiding voor de Telegraaf actie kan zijn dat de rechterlijke macht de aanleg van zes kilometer extra rijstroken van de A4 bij Leiderdorp niet door mocht gaan. Door milieudefensie? Nee, door de wet en dus de wetgever, ons hoogste democratische gezag, dat het volk vertegenwoordigt. De wetgever heeft twee belangen tegen elkaar afgewogen: gezondheid en automobiliteit en heeft aan de laatste grenzen gesteld. Omslagpunt bereikt?Als er veel gras is, komen er veel konijnen. Konijnen zijn gesteld op voortplanting en op gras. Als het gras opraakt, komen er vanzelf minder konijnen: een omslagpunt. Zij er minder konijnen, dan is er per konijn meer gras en kunnen er weer meer konijnen komen. Je kunt het ook zo stellen: Zijn er veel konijnen, dan komen daar vossen op af. Vossen stellen konijnen als menu op prijs. Dus komen er minder konijnen - pech voor de vossen: na het omslagpunt komen er vanzelf minder vossen. Dus weer kans voor de konijnen - en later weer voor de vossen. SystemenDit soort systemen houdt zichzelf in stand en wel op een natuurlijke manier. Gaat de mens hier ingrijpen door, hetzij gras te maaien of te zaaien, hetzij konijnen te fokken of te jagen, hetzij vossen te fokken of te jagen, dan wordt dit systeem verstoord. Australië voerde konijnen in om onkruid te bestrijden. Dat hebben ze geweten. Aangezien dit niet werkt, komt er ook hier en omslagpunt: de mens ziet in dat je dit soort systemen niet moet verstoren.
Met het verkeerssysteem is het al niet anders. Meer asfalt trekt meer auto's aan, meer auto's trekken meer asfalt aan, enzovoorts, tot er een grens bereikt is en er een omslagpunt komt. Knelpunten in de files oplossen doet niet meer dan het verplaatsen van de knelpunten. Ze stellen het omslagpunt slechts even uit. Misschien geven de koeienletters in de Telegraaf wel aan dat in het autoverkeer nu het omslagpunt is bereikt.
Er zijn nu eenmaal grenzenMet ruim 16 miljoen Nederlanders in een klein landje is het simpelweg niet mogelijk om ook 16 miljoen auto's te laten rijden. Een auto vraagt vele malen zijn eigen ruimte: parkeerplaatsen bij huis, werk, winkels, recreatie en zo meer, en dan nog de wegen. Op een gegeven moment gaat dit onherroepelijk vastlopen. Als ik de hond uitlaat zie ik in de relatief oude en smalle straatjes aan weerskanten huis aan huis auto's op de stoep staan. De kinderen spelen midden op de straat. Er kan letterlijk geen auto meer bij. Veiligheid en gezondheid schieten er hier dus bij in. Er gaan nog bussen en treinen. Maar als iedereen de auto neemt en de bussen leeg hun rondjes rijden, houden de bussen vanzelf op met rijden. Totdat men oud wordt en niet meer zelf kan rijden ... en klaagt dat er geen bussen rijden.
Los het fileprobleem op door het niet op te lossenErkenning van het feit dat er een grens bereikt is kan een omslagpunt vormen. Wie zeker weet in de file vast te komen te staan, neemt eerder de trein, of reist op een andere tijd. Of werkt thuis, of neemt een fiets, snorfiets, brommer of scooter. Of zoekt voor het vervoer van goederen andere tijden en wegen zoals de trein en het water. Als autorijden duurder wordt, zoekt men goedkopere oplossingen. En wie, met zijn of haar kind beland bij de huis- of longarts, beseft welke schade het fijn stof van het verkeer teweegbrengt, gaat waarden afwegen en nadenken. Wie voorziet in een file terecht te komen, die neme een abonnement op een kwaliteitskrant, zodat hij in de file ook kwaliteit kan lezen. Over lezen gesproken ...
|