Start Omhoog

Bronnen en Lees meer bij Opinie & Essay # 45: drugsbeleid

De volgorde is chronologisch

Blowen maakt je gek; Rob Buiter, Intermediair 5 december 2002 
Wat veel psychiaters al veel langer wisten, of op zijn minst vermoedden, wordt in steeds hardere getallen aangetoond: blowen verhoogt de kans op psychosen. 

Het nieuwe rondhangen; Nieuw Rotterdams model wil junkies onzichtbaar maken; Gretha Pama, NRC Handelsblad 14 december 2002  
Zevenhonderd ernstig overlastgevende en zorgmijdende verslaafden moeten uit de Rotterdamse probleemwijken verdwijnen. Dat wil het stadsbestuur. Maar de verslaafden duiken elders in de stad op en vermijden hulpverleners. Over het water- bedeffect, repressie zonder zorg en de dreigende desillusie bij de burgers. 

'Houd op, legaliseer drugs nou maar'; Marc van den Eerenbeemt & Annieke Kranenberg, De Volkskrant 19 april 2003
'Ik denk dat we uiteindelijk moeten erkennen dat drugs, net als alcohol, niet met het strafrecht te bestrijden zijn', zegt Peter Paul Lampe, president van de rechtbank in Maastricht.

Heroïneverstrekking verdooft verslaafde; Kees Neeteson, Trouw 5 februari 2004
Het kabinet kan beter afzien van legalisering van heroïneverstrekking om een speciale groep verslaafden te kunnen behandelen. Dat houdt die verslaafden in een roes gevangen en het onthoudt hun een menswaardig bestaan.

‘Doe niet mee aan de repressieve gekte’; Egbert Tellegen, GroenLinks Magazine juni 2004
Wat is nou precies het standpunt van GroenLinks over drugs – legaliseren of criminaliseren? Kersverse GroenLinkser Egbert Tellegen ziet tegenstrijdige berichten. Hij verzet zich tegen een ‘morele kruistocht’.

'Als het maar beter met ze gaat'; Proef vrije verstrekking heroïne aan hopeloos verslaafden wordt uitgebreid; Tom Kreling en Hans Moll, NRC Handelsblad 19 juni 2004
De verslaafden krijgen meer dan alleen goede heroïne. ,,Rust is misschien wel het belangrijkste wat we met dit programma de gebruikers kunnen bieden'', zegt Van Brussel. ,,Het cocaïnegebruik raakt op de achtergrond en de slaapproblemen gaan weg. Oplossen doe je het probleem van de verslaving niet'', zegt hij.

'De wet volgen? Dat nooit!' - Maaike Looijen, NTC Handelsblad 26 juli 2004
Het kabinet-Balkenende wil het bestaande softdrugsbeleid, dat ook in Europa op kritiek stuit, aanscherpen. Wat is het coffeeshopbeleid van verschillende gemeenten? Vandaag Bussum.
,,De wet volgen? Dat nooit'', roept Willem Panders van Stichting Piramide uit. ,,Als de gemeente stopt met het huidige gedoogbeleid gaan we ondergronds. Dan dopen we dit pand om tot een jongerenhonk waar ze niet officieel maar officieus wiet en hasj kunnen kopen en roken.''

'Waarom hij wel en ik niet?' - Verslavingsproblematiek bij adolescenten; Els Noorlander, 0|25, juli 2004
Justitiële inrichtingen doen er goed aan cannabisgebruik binnen hun muren tegen te gaan, want het schaadt het behandelklimaat.
Problemen rond gebruik van stoffen zijn in drie groepen in te delen: 

gevolgen van de directe werking, 

gevolgen van chronisch gebruik en 

verslavingsgedrag. 

Is de verslaafde een patiënt of een outcast? NTC Handelsblad 26 oktober 2004

Accepteer verslaafde als zieke, Bart Ellenbroek 

Verslaafden zijn geen 'losers', Don Olthof 

Verslaving is geen ziekte, Cisca Joldersma

'Zingeving' helpt bij afkicken; Trouw 21 december 2004 

Antroposofische behandeling heeft succes bij verslaafden 

'Identiteit hervinden en dan naar verslaving kijken', Marlise Hamaker

Ouders zijn zo vreselijk naïef; Je kind zit netjes op de havo en ineens blijkt-ie verslaafd, Phaedra Werkhoven, NRC Handelsblad 12 februari 2005 
Jan en David ware gezellige kinderen. Totdat ze verslaafd raakten, aan de cocaïne en de gokkast.  Hun ouders hadden niets gemerkt. Ze vragen zich nu of hebben we hem verwend of verwaarloosd? "Je probeert je kinderen richting te geven. Maar ze moeten zelf hun  verantwoordelijkheid nemen."

De onderzoeker: veel praten met kinderen; Harald Wychel, verslavingsdeskundige bij het Trimbos Instituut: 
"Uit onderzoek blijkt dat kinderen die goed met hun ouders kunnen praten minder kans hebben op problematisch drugsgebruik. Dat is ook wat wij adviseren: houd het gesprek open en wees goed op de hoogte van wat er voor drugs zijn. Veroordeel je kind niet, want dan zal het kind niet naar jou toekomen om iets te vertellen."

Kliniek helpt kind 
48% heeft de behandeling afgemaakt en is verlost van de hoofdklacht. 

De activiste: drugs weren uit de disco 
Gary Kok, woordvoerster van de Stichting Moedige Moeders, een stichting voor ouders van verslaafde kinderen uit Volendam: 
"Van onze uitgaande jongeren gebruikt zo'n 80 procent drugs en daarvan is 20 procent verslaafd."

Steden: Legaliseer softdrugs; Burgemeesters willen wel strenge controle op kwaliteit en veiligheid; Marlise Hamaker en Maaike Homan, Trouw 27 april 2005
Softdrugs moeten gelegaliseerd worden, vindt een meerderheid van de burgemeesters van de dertig grootste gemeenten.

De nieuwe moraal van Rotterdam, Ruud van Haastrecht, Trouw 16 juli 2005
Ooit maakte Rotterdam naam met linkse experimenten met junks, zwervers en andere randgroepen. Maar zorgwethouder Marianne van den Anker, van Leefbaar Rotterdam, berust niet in hun „mensonwaardig bestaan”. Heroïneprostituees en daklozen moeten via intensieve zorg teruggeleid worden naar het burgerbestaan. Dominee Hans Visser van de Pauluskerk gelooft er niet in: ’Die mensen kunnen niet hoger opstijgen’.

‘Junkie moet onder dwang afkicken’, Jan Hoedeman, De Volkskrant 21 oktober 2005 
Harddrugsverslaafden moeten gedwongen worden af te kicken. De collectieve kosten en het maatschappelijk leed zijn zo hoog dat daarvoor het belang van de persoonlijke vrijheid moet wijken. Dit zegt de Nijmeegse PvdA-burgemeester Guusje ter Horst. 

Kinneging contra Polak

Softdrugs zijn niet zacht en niet onschadelijk; Legalisering is een vergissing, Andreas Kinneging, NRC 12 november 2005 
In plaats van het gebruik van softdrugs te legaliseren, moeten we het gebruik ervan veel meer dan nu tegengaan. 

Drugsgebruik kan verstandig, Andreas Kinneging, NRC 17 november 2005 
Bij drugsgebruik gaat het om de vraag hoe de gezondheidsrisico's van roesmiddelen kunnen worden beperkt, meent Freek Polak in antwoord op Andreas Kinneging.

’Wij zijn niet soft voor drugsgebruikers’, Ruud van Haastrecht, Trouw 23 juni 2006
Na 26 jaar inzet voor junks, zwervers en illegalen sluit de Rotterdamse Pauluskerk de deuren. De kerk moet wijken voor futuristische nieuwbouw en verliest haar prominente plek in de stad.
Op 1 juli gaat de gebruikersruimte in de Pauluskerk officieel dicht – naar een nieuw onderkomen wordt nog gezocht., Ds. Visser: wel drang, geen dwang. 

Wiet telen bij ziekte mag van rechter, NRC Handelsblad 18 oktober 2006 
Een patiënt met multiple sclerose mag de Opiumwet overtreden omdat hij geen redelijk alternatief heeft om gevolgen van zijn spierziekte te bestrijden. 

Junkieverdriet; THEODORE DALRYMPLE: DRUGS, DE MYTHES EN DE LEUGENS, Vertaald door Jabik Veenbaas, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 160 blz., € 14,95; Recensie door Hans Hovens, De Groene, 27 oktober 2006

Blowen: jongeren doen het veel minder dan ze zelf denken, Celine Timmerman, Trouw 14 november 2006
Bijna alle jongeren blowen. Op feestjes, in coffeeshops en bij vrienden thuis. Toch? Nee dus. Cannabis is nog altijd de meest gebruikte drug onder jongeren van twaalf tot achttien jaar. Maar tachtig procent van de jeugd heeft nog nooit geblowd.

Start Omhoog