Artsen!Artsen plegen aanslagen in Engeland en Schotland...Onbegrijpelijk voor het westerse denken. Artsen kunnen toch nadenken! Laten we dus het oosterse denken bezien - 72 maagden of 'veel druiven' in het paradijs? - maar ook het westerse denken eens goed bekijken. Tegenwicht weblog # 87, 6 juli 2007 Een nieuw wapenZelfmoordaanslagen gebeuren nu overal ter wereld. Naar verluidt zijn er lange wachtlijsten voor. Een nieuw wapen waartegen een heel Amerikaans leger in Irak geen weerstand heeft omdat wij het leven van een individu van hoge waarde achten, maar de tegenpartij dit van geen waarde acht.
Bovendien spaart het de moeite en de ellende van het graf: men gaat meteen door naar het paradijs en hoeft niet in het graf tot de dag der opstanding te wachten. Handig voor iemand die gezondigd heeft, want die wacht normaliter, volgens het streng orthodoxe islamitische geloof, een akelige tijd in het graf: men wordt er al gestraft, samengedrukt en zo meer, terwijl de goede gelovige er de ruimte heeft met een raampje dat uitziet op het paradijs, waarvan zelf de geuren - muskus om precies te zijn - al in het graf doordringen.
Oosters denken, dus. Hoewel, ook wij westerlingen kennen de uitdrukking "Beethoven zou zich omdraaien in zijn graf als hij dit hoort". GeloofDit is het geloof, althans de streng orthodoxe variant ervan, die in het oosterse denken kennelijk logisch correct wordt geacht. De westerling denkt dan:
Bovendien, zegt de westerling, is hier sprake van een vertaalfout. Het zijn geen maagden met blanke huid en glimmende ogen, maar druiven met blanke dunne schil en donkere pitten. De knaapjes zijn de twijgen. Een cruciale herinterpretatie.
De kwestie is cruciaal, want is men voor druiven, en dan nog zonder lichaam, ook bereid te sterven? Men lijkt dit in het oosterse denken toch logisch aanvaardbaar te vinden, dus moeten we het oosterse denken eens nader bezien - maar om eerlijk te blijven, dan ook het westerse denken, en wel beide kritisch. Immers, ook het westerse denken kent martelaren, zoals de christenen die de dood door de leeuwen, en dus de hemel, verkozen boven het zich aanpassen aan hun maatschappij, het Romeinse Rijk voordat dit een verplicht christelijk rijk werd.
Laten we dus het oosterse en het westerse denken eens bezien. Laat ik althans enkele cruciale kenmerken pogen te benoemen. Oosters en westers denken
Tel dit nu op ...... en je krijgt een idee van het denken van de door ons nu gewraakte artsen, los nog even van de mogelijke sociaal-economische en actueel-politieke achtergrond:
'Dus' hup, plaatsen die bom, omdoen die gordel en hup, op weg naar het paradijs, en passant het zondige westen eens even een lesje lerend. En mijn familie wordt tot de dood toe onderhouden met geld uit Iran, en, belangrijker nog, ik zal eer ontvangen na mijn heldhaftige martelaarsdood, meer eer nog dan nu tijdens mijn leven - en om eer gaat het toch, immers? Zo zou er gedacht kunnen zijn door de artsen.
Maar nu wij: hoe denken wij westerlingen? En is daar wellicht ook enige kritiek op uit te oefenen? Het westerse denkenHet oosterse denken, althans in bepaalde streng orthodoxe kringen, levert dus 'terrorisme' op: individuele daden die dodelijk zijn voor meerderen, op relatief bescheiden schaal nog maar. Het westerse denken echter heeft ook wel 'iets' opgeleverd: twee wereldoorlogen, een holocaust, een gigantische milieuvervuiling, gigantische armoede naast exorbitante rijkdom van enkelen, en dit op wereldschaal. Een machtig man als Bush, met zijn neoconservatieve achterban, vervloekt de moslim die een bom laat afgaan in de naam van Allah, terwijl hij zelf met het grootste leger ter wereld meer dan 1000 slachtoffers per maand maakt, zelf onder zijn eigen volk: jonge soldaten met moeders en vaders en vrouwen en kinderen - kennelijk zonder gewetensbezwaren ten opzichte van zijn God - God is on our side. Wij hebben dan wel de Verlichting gehad, maar deze heeft ook een keerzijde, namelijk de vervreemding: de mens is vervreemd van zichzelf en van de natuur. We zien nu wel een kentering in het westerse denken, in elk geval in het huidige Nederland van Balkenende, Bos en Rouvoet: meer aandacht voor de gemeenschap, dus minder voor het individu, en meer aandacht voor de plichten, dus minder voor de rechten. Het schuld-en-schaamte model overheerst nog volledig het eer-en-schande-dus-wraak model, maar dit is eigenlijk ook maar beter. Omgekeerd zou het oosterse denken er goed aan doen meer aan het individu en diens rechten te denken en iets minder aan de plichten en de gemeenschap, en al helemaal eens kritisch te kijken naar het eer-en-wraak model. Er is meer onder de zon, dat de media niet haaltIn het westen zijn er talloze humanisten en christenen die de naastenliefde effectief beoefenen en die genuanceerd en breed denken en handelen. In het oosten, maar ook hier, zijn Soefisten en Alevieten die uiterst vreedzaam denken en handelen en vele gewone moslims en moslima's die volledig vreedzaam en menslievend leven. Dit is de meerderheid. Laat deze zich niet misleiden door fanatici van oostelijke dan wel westelijke oorsprong.
Is een dialoog mogelijk? Vermoedelijk niet met de weinigen die tot zelfmoordacties overgaan, maar zeker wel met al die andere moslims. Laat dan het een dan na, maar doe wel het andere. Wat te doen?Het gebruikelijk slot van de Tegenwicht stukken. Wat te doen als betrokken burger?
|