Start Omhoog

Overbezorgdheid / Buiten spelen - Nederland 

Alleen oversteken; Trouw, 17 september 2004

[... P]paradoxaal genoeg verergeren ouders die hun kind per auto vervoeren het risico dat ze willen vermijden. Auto's van wegbrengers en ophalers zorgen voor méér verkeer, en dus voor gevaarlijker situaties rond de scholen. 

Bok, Pauline de, We maken watjes van onze kinderen, Metro, 24 januari 2001 

Vorige week pleitte [Jan Vaessen, directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem]  tijdens een manifestatie over buiten spelen voor wat meer gevaar in moderne kinderlevens. Je ziet ouders al ongemakkelijk knikken als ze zoiets horen. Ja. ja. ze weten het, maar ze kunnen het niet, het lukt ze niet. Hun impuls om hun hartendiefjes te beschermen is te sterk. 
Ze zoeken argumenten bij hun ongebreidelde beschermingsdrift, het leven is te gevaarlijk geworden, vroeger, ja vroeger, in hunjeugd, toen Nederland nog sudderde in de brave burgermansjus, toen kon je je kinderen met een gerust hart vrijlaten. Maar nu: het drukke verkeer, pedofielen op elke straathoek. waterpartijen in elke vinexwijk, onveilige speeltoestellen in elk plantsoentje. 
Arme kinderen. Hun bewegingsvrijheid is de afgelopen twintig jaar gehalveerd, zo blijkt uit onderzoek. [...]
Bleekscheten worden het, met nintendo-duimen, twee linkerhanden en een pijngrens die van elk ongelukje een ramp maakt. [..]

Boonstra, Jelle, Kind moet terug naar oerspelen; De Stentor 24 januari 2004

De speelsigheid wordt er volgens pedagoog Roel de Groot op school al uit geslagen: de beelddenkers (vaak de echte creatievelingen) worden tot begripsdenkers omgeschoold. 
‘Het spelen wordt nagenoeg uit de school gebannen, terwijl je kinderen er juist zo veel mee kunt leren.‘.
Spelen krijgt te weinig aandacht - ook in beleid. En speelgoed wordt al snel verkeerd gekozen. Wat heb je aan een kant-en-klaar spel in een mooie kleurige doos van 29,95 euro waarmee je maar één ding kunt en de verdere fantasie doodt? ‘Dat nodigt niet uit tot creatief zijn: gun je kind uitdaging en ‘t experiment‘. Kieper een berg zand neer. Kom met een stapel planken, een hamer en roestige spijkers. ‘Als ze dan een splinter in de vingers krijgen of een buil op het hoofd? Helemaal niet erg: die lopen ze in hun verdere leven vast en zeker ook wel op en zo bereid je ze voor op de toekomst.‘

Zie ook: 
Buiten spelen op zijn best
< http://www.opzijnbest.nl/cat/buitenspelen/  >    

Europarlement wil chocoladesigaretten verbieden, ANP, ± november 2002

Als het Europees Parlement het voor het zeggen zou hebben, zouden sint en piet geen chocoladesigaretten meer in schoenen van kinderen kunnen stoppen. Een overgrote meerderheid stemde donderdag voor een verbod op productie, invoer en verkoop van eetwaren en speelgoed in de vorm van tabaksproducten.

Haaft, Gonny ten, Mag mijn kind alleen op de fiets naar school? Trouw 29 augustus 2003

Laat kinderen alsjeblieft zo jong mogelijk in hun eentje op de fiets naar school gaan, mits het verkeer op hun route geen gevaar oplevert.

Haaft, Gonny ten, 'Elk kind heeft recht op een bult'; Trouw 30 december 2003 

Kinderen worden te weinig meer uitgedaagd, vindt de Speelraad. Veiligheidseisen beperken hun ruimte om te spelen en dus om te leren.
Mogen kinderen zonder toezicht fikkie stoken? Vanaf welke leeftijd mogen kinderen niet meer in hun blootje buitenspelen? Moeten onder elk hoog speeltoestel rubbertegels liggen?

Hoe verantwoord is slopen? Trouw, 30 december 2003

Slopen: iets een kort maar intens leven gunnen. Een speelgoedautootje uit elkaar halen, papier scheuren, een kartonnen doos in elkaar trappen, een constructie omgooien. Moet speelgoed altijd duurzaam en sterk zijn? Hoe verantwoord is slopen?

Hofland, Dick, De mens is een angsthaas geworden; De Stentor 30 januari 2004

Die nacht had het gesneeuwd. Kees deed 's ochtends de gordijnen van zijn slaapkamer open en voelde het bloed naar zijn hoofd stromen. '.Pap! Mam! Sneeuw!' 
Aan tafel propte hij zijn eten naar binnen. Hij moest wachten tot vader en moeder klaar waren met eten en de tafel hadden opgeruimd. 'Dan ga ik vast een sneeuwpop maken.' De radio meldt dat het KNMI een weeralarm afgeeft: Pas goed op! Kijk goed uit! [...] 'Blijft u vooral binnen als u niet heel dringend naar buiten moet.'

Wat een gezeur, denkt de vader van Kees. 'Ik neem lekker een vrije dag om met dat joch te gaan sleeën. En als het flink blijft doorsneeuwen, kunnen we zaterdag met zijn allen gaan langlaufen.'

'Zo moet het', zegt Rick van Baaren. 'Niet bang zijn, maar genieten.' 


Klootwijk, Wouter, Speelgoed waarschuwing! NRC Handelsblad 31 januari 2006

... En als ik als eigenwijze speelgoedwinkelier kniestukken met flenzen wilverkopen als het ultieme speelgoed, krijg ik last met de Voedsel en Waren Autoriteit. (...) 
We hadden vroeger klei. Dezelfde klei waar baksteen van gebakken werd. Klei van langs de rivier. M'n vader haalde het voor ons in een emmer. Zou ik een speelgoedwinkel hebben in een stad aan de rivier dan zou ik nu die klei verkopen. De Voedsel en Waren Autoriteit zou me bekeuren. Speelgoed en speeltuig moeten voldoen aan eisen van de Warenwet. [...] 
Speelgoedfabrikanten en winkeliers hebben intussen een manier gevonden om de regels en richtlijnen voor speelgoed te omzeilen. 

Kreulen, Edwin, Een puber moet geheimen hebben; 2002-09-28, Trouw 

Pubers houden veel geheim voor hun ouders. Voor hun ontwikkeling kan dat positief zijn, concluderen pedagogen. ,,Je moet je problemen wel kwijt kunnen, maar niet bij je ouders'', zeggen jongeren op het schoolplein. 

Naald, Peter van der, Buiten spelen is leerzaam en goed voor kinderen; De Stentor 8 maart 2006

Kinderen hebben spelen niet meer zo veel buiten als vroeger, terwijl dat juist zo goed voor hen is. Ze verzinnen er eigen spelletjes, maken samen met kameraadjes eigen spelregels, leren incasseren en het is nog gezond ook. [...]
Overbeschermend gedrag van ouders verstikt een kind. Een kind dat sociaal
in balans is, dat met anderen leert omgaan, dat met weerstand kan omgaan,
leert van de omgang van leeftijdgenootjes in een omgeving die het zelf mee creëert.

'Ouders beschermen hun kinderen verkeerd' - Jongeren kunnen het best tegen 'het gevaar' worden beschermd door vergroten zelfvertrouwen, Wegener Dagbladen, 15 juli 2000

Een mobiele telefoon geven aan de kinderen of als begeleider meefietsen naar school. Begrijpelijke reacties van bezorgde ouders, maar het is en blijven lapmiddelen. Dat zegt  opgroeideskundige Sandra Veenstra. Pedagogen en psychologen denken dat het beter is het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten, door ze juist vrij te laten. Op termijn is dat veel effectiever. 

Schutte, Sandra, Moeder bepaalt je succes; De Volkskrant, 17 september 2005

Rust, reinheid en regelmaat is al lang niet meer genoeg; de complete vorming van de kinderpsyche is tegenwoordig de verantwoordelijkheid van de moeder. Pfff ... is dat nou nodig, vraagt Xandra Schutte zich af

Sman, José van der, De onzin van het PERFECTE kind; Elsevier, 8 maart 2003

Kinderen moeten aan steeds hogere verwachtingen van hun ouders en de samenleving voldoen. Ze worden non-stop getest en gemeten. Wee degenen die afwijkingen van de norm en imperfecties vertonen. Die worden onverbiddelijk gecorrigeerd. Pietje Bell zou nu gedragsmedicijn Ritalin moeten slikken. [...]
Ooit golden de drie kapitale R' s als gouden standaard in de opvoeding: Rust, Reinheid en Regelmaat. Daar moet inmiddels een vierde aan worden toegevoegd: geef de de Ruimte.

Steenhuis, Peter Henk, Socrates op het Handelsplein, Trouw 14 juli 2005

"Je moet als ouders niet te veel waarschuwen. Vallen is vallen. Hoort erbij."

"Kinderen hebben het recht te vallen?"

"Ze hebben de plicht te vallen. [... I]n mijn tijd werd er gewaarschuwd voor homo's. onzin. Het is prima dat er homo's zijn, je moet ermee weten om te gaan. Dat geldt ook voor water. Veel waarschuwen voor een vijver helpt niet. Kinderen moeten ervaren wat een vijver is. Dat doe ik ook bij mijn kleinkinderen."

Valck, Marianne de, Minder buiten spelen doet geen kind goed; Wegener Dagbladen 10 mei 2001

Het speelpeil in Nederland daalt. Leids onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen tegenwoordig gemiddeld drie uur per dag televisie kijken en steeds minder buiten spelen. Dr. R. de Groot, secretaris van de Nationale Speelraad, waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de lichamelijke, sociale en verstandelijke ontwikkelingen van kinderen.
Buiten spelen is goed voor kinderen. Doen ze dat te weinig, dan heeft dat negatieve gevolgen voor hun lichamelijke, sociale en verstandelijke ontwikkeling.

Velthausz, Anne, Samen spelen goed voor later; Wegener Dagbladen 14 juni 2001
Over
Kinderen die goed kunnen samenspelen hebben daar later profijt van; Spel werkt, daarom spelen we samen, Lisette van de Poel, Utrecht 2001. 

[...] vindt dat er binnen het schoolprogramma veel meer ruimte moet worden vrijgemaakt voor 'vrij spelen': "Want door middel van spel krijgt een kind de ruimte om zich te uiten, en in een spel kun je beleven wat in werkelijkheid niet kan. In het boek wordt ook een voorbeeld gegeven van 'verhalend ontwerpen'. Dit is een uitdagende manier van onderwijs geven. De leerlingen spelen dat ze bijvoorbeeld een dierenwinkel opzetten en runnen. Ze moeten fantaseren, ontwerpen tekenen rekenen en rollen spelen en steken bij dat alles verbazend veel op.

Visscher, Marco, Spelenderwijs; Kinderen spelen steeds minder. Onverstandig, want daar worden ze juist slim van. Ode, november 2001
Volgens het tijdschrift moeten kinderen de ruimte en tijd krijgen om ook eens wat minder te doen, minder bezig te zijn met of ze wel overal voor op tijd komen. Ze verdienen ook tijd om helemaal zelf in te vullen. Geen dingen die afmoeten, geen deadlines, geen bedoelingen. Gewoon tijd om te lezen, of beter nog: te spelen.

Vreugd, Annie de, Overbezorgde moeders, WD, 21 januari 2003

[...] Kinderen worden van overbezorgde moeders onzeker. [...] Uit onderzoek is gebleken [...] dat de kinderen vaak veel zelfverzekerder zijn dan in traditionele gezinnen als ze te maken hebben met een ouder die hen meer vrijheid laat om zelf ontdekkingen te doen. Die wetenschap zal de moderne vader zeker goed doen.

Weeda, Frederiek, Buiten spelen is niet meer gewoon; NRC 18 september 2005

Kinderen moeten meer buiten spelen, vindt minister Dekker. Tegen het overgewicht en voor de sociale vaardigheden. Maar de ruimte is beperkt en de vermeende gevaren zijn groot. [...]
Jeugdarts Ben Rensen in Utrecht verbaast dat niet: gemeenten vinden parkeerplekken belangrijker dan speelplaatsen, zegt hij. [...]
Kinderen moeten leren rekening te houden met de gevaren die er zijn en dat doe je alleen door veel buiten te zijn, zegt directeur Henk Kasbergen van Jantje Beton [...]
TNO rapporteerde onlangs dat slechts drie procent van de kinderen in de steden voldoende beweegt.

 

Start Omhoog